Hlavní obsah

Rodina popraveného viní Bushovu vládu

Právo, ČTK, roš, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/BAGDÁD

Ze smrti amerického civilisty Nicholase Berga (26), jejž před kamerou sťal terorista Músá Zarkáví v údajné odvetě za týrání iráckých vězňů, viní zdrcená rodina oběti vládu Spojených států. Americká armáda totiž prý Berga zadržovala v Iráku až do doby, kdy se radikálně zhoršila tamní bezpečnostní situace.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Berg byl podle prohlášení svého otce Michaela 24. března zatčen iráckými policisty v Mosulu pro podezření, že se vykazuje falešnými doklady, a následně předán americkým úřadům. Ty ho pak třináct dní zadržovaly, přičemž Nicholas prý nesměl ani zavolat příbuzným, ani se spojit s právníkem.

V irácké vazbě Berga mladšího dokonce vyslýchali agenti FBI, aby zjistili, co v zemi dělá a zda je skutečně občanem USA. Agenti také přišli na konci března za rodinou, aby její členové Berga identifikovali.

Neúspěšná žaloba

Otec, matka Suzanne a sourozenci David a Sarrah apelovali na FBI, na ministerstvo zahraničí i na svého poslance ve Sněmovně reprezentantů. Propuštěn byl až 6. dubna - tedy den poté, co Bergova rodina u federálního soudu ve Filadelfii zažalovala americkou armádu, že jejich syna nelegálně a v rozporu s občanskými právy zadržuje.

Nicholas se sice po zadržení ocitl v Iráku na svobodě, avšak to už bylo v době, kdy v zemi došlo k prudkému zhoršení bezpečnostní situace; Berg měl původně v plánu se vrátit do Ameriky už 30. března. Naposledy o sobě dal vědět den po svém propuštění, od 9. dubna byl nezvěstný. Objevil se pak až jako zajatec teroristů, v jejichž rukou se stal nakonec obětním beránkem. [celá zpráva]

Michael Berg tvrdí, že armáda může za synovu smrt, jelikož mu svým postupem znemožnila včasný odjezd ze země. Svou roli prý sehrála i skutečnost, že byl židovského vyznání. "Mnoho lidí už je znechuceno tím, kolik lidských práv je v situaci porušováno. Vládě podle mne nejde o demokracii," prohlásil Michael Berg agentuře AP.

Americká armáda však včera popřela, že by Berga mladšího internovala. "Nikdy ho nezadržovala," citoval list The New York Times vojenského činitele. "O jeho propuštění se postarala jedna složka vlády USA. Byl předán americkým úřadům v Mosulu a pak propuštěn," prohlásil bez upřesnění.

Zakázky pro rodinnou firmu

Generál Mark Kimmitt prohlásil, že armáda se o tohoto muže zajímala jen jednou, a to když u irácké policie zjišťovala, jak je s Bergem zacházeno a zda má dost jídla. "Je hodně věcí, které možná neměl dělat, ale byl to americký občan," řekl Kimmitt bez dalšího upřesnění.

Berg nedbal varování ministerstva zahraničí USA a do Iráku odjel loni, aby našel zakázku pro svoji malou rodinnou firmu Prometheus Methods Tower Service, zaměřenou na budování a údržbu telekomunikačních věží, které ho přitahovaly od mládí. Bergovy ostatky byly včera přepraveny americkým letectvem nejprve do Německa a odtud letadlo zamířilo do USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám