Hlavní obsah

Bush označil za strůjce krvavých atentátů v Iráku Zarkávího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/WASHINGTON

Americký prezident George Bush ve svém sobotním projevu označil za viníka úterních krvavých bombových útoků v iráckých městech Karbalá a Bagdád údajného teroristu jordánského původu Abú Músu Zarkávího. Zároveň uvedl, že ho tento vražedný akt "naplnil zármutkem a hněvem".

Foto: Gabriela Sodomková
Článek

Bush se tak poprvé vyjádřil k útokům namířeným proti šíitským věřícím, které jsou považované za nejhorší od pádu bývalého iráckého režimu. Na začátku týdne při nich přišlo o život 180 lidí a Bush vzkázal, že jejich strůjce rozdrtí.

Podle něj měly atentáty ohrozit proces demokratizace Iráku.

Dohadování o znění ústavy

Bush se zároveň se pochvalně zmínil o jednáních, která vedou členové irácké prozatímní rady kolem návrhu přechodné irácké ústavy. Podle něj vedou "svobodnou a otevřenou debatu o novém rámci pro vládnutí národu". "Žádný Iránec se již nebude muset bát toho, že u něj v uprostřed noci zaklepou tajní policisté," podotkl.

Podpis přechodné ústavy byl odložen na znamení smutku po atentátech v Karbalá a Bagdádu na pátek, kdy ovšem na poslední chvíli vystoupili se svými námitkami zástupci Šíitů v radě. Pětadvacetičlenná rada dnes vyjádřila naději, že se jí podaří přijmout v pondělí.

Šíité, kteří tvoří 60 procent irácké populace, kritizují příliš velké ústupky Kurdům a žádají větší vliv. Jednání mají pokračovat právě v pondělí, poté by mohla být ústava konečně podepsána.

Dočasná ústava má začít platit od 30. června, kdy má koalice předat moc Iráčanům, do doby, než se zvolí nový parlament, který buď ústavu přijme za svou či ji znovelizuje.

Reklama

Související články

Krveprolití v Iráku: 141 mrtvých poutníků

Série útoků v iráckých městech Karbala a Bagdád zabila v úterý nejméně 141 lidí a další stovky osob zranila. V zasažených městech umíraly také ženy a děti....

Američané posílí ochranu iráckých hranic

Spojené státy posílí ochranu iráckých hranic, aby omezily pronikání zahraničních ozbrojenců do této země. Dva dny po krvavých útocích na šíitská shromáždění...

Výběr článků

Načítám