Hlavní obsah

Jak nezatknout Putina. Jihoafrická republika má problém

Johannesburg
Aktualizováno

Vláda Jihoafrické republiky se bude muset zabývat zatykačem, který na ruského prezidenta Vladimira Putina vydal minulý týden Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu. Ruský prezident by se totiž měl v srpnu v JAR, která spadá pod jurisdikci ICC, zúčastnit summitu hospodářského uskupení BRICS.

Foto: ICC

Země, které ratifikovaly Římský statut Mezinárodního trestního soudu, jsou vyznačeny modře

Článek

S odkazem na jihoafrickou ministryni zahraničí Naledi Pandorovou o tom informovala britská stanice BBC.

Podle Pandorové bude třeba o věci po projednání na vládě hovořit i s Ruskem, jehož exprezident Dmitrij Medvěděv uvedl, že jakýkoli pokus o Putinovo zatčení by se rovnal vyhlášení války Moskvě.

Jihoafrická republika je jedním ze 120 států světa, které mají povinnost zadržet po vstupu na své území každého, na koho byl vydán zatykač ICC. Minulý týden jej haagský soud vydal na Putina a zmocněnkyni Kremlu Mariju Lvovovou-Bělovovou, a to v souvislosti s únosy ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska.

„Jihoafrická republika se bude muset podívat na nynější ustanovení našich právních předpisů. Budeme také muset situaci projednat jako vláda a i s našimi kolegy v Rusku a poté určit další postup,“ uvedla ministryně Pandorová v rozhovoru se státní televizí SABC. K ruské invazi na Ukrajinu zaujala JAR neutrální stanovisko a odmítla výzvy Západu, aby odsoudila kroky Moskvy, s níž udržuje blízké vztahy.

Ruské ministerstvo zahraničí reagovalo na vydání zatykače sdělením, že „nemá žádný význam“ a že „vůči ICC nemá žádné závazky“. Soud v Haagu uznává přes 120 zemí, na jeho jurisdikci kromě Ruska nepřistupují například ani Spojené státy.

Putin se v JAR má v srpnu zúčastnit summitu BRICS, jehož dalšími členy jsou kromě JAR a Ruska také Čína, Indie a Brazílie. Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru navštívil ruský prezident jen osm zemí, přičemž žádná z nich nepatří pod jurisdikci ICC.

Súdánskému prezidentovi se podařilo odletět

Jihoafrická republika v roce 2015 čelila kritice za to, že navzdory mezinárodnímu zatykači umožnila tehdejšímu súdánskému prezidentovi Umarovi Bašírovi opustit její území, aniž by jej zadržela. Bašír se tehdy do země vypravil na summit Africké unie. Vláda JAR tvrdila, že je chráněn diplomatickou imunitou.

Pretorijský soud vydal tehdy během Bašírova pobytu na summitu předběžné nařízení, které zakazovalo úřadům nechat ho opustit území JAR, dokud soud nerozhodne ve věci jeho zatčení. Zasedání soudu bylo ale odročeno a mezitím prezidentovo letadlo ze země odletělo. Několik hodin po Bašírově odletu nakonec nejvyšší soud nařídil jeho zatčení.

Některé státy rozumí pouze jazyku síly, řekl směrem k Západu Medvěděv

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám