Hlavní obsah

Je to dezinformace, řekl Lukašenko k očekávané ukrajinské protiofenzivě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko označil slova o plánované ukrajinské protiofenzivě za cílenou dezinformaci ze strany Kyjeva. Ukrajina se podle něj jen snaží „vybudit“ své občany.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alexandr Lukašenko při nedávné návštěvě velitelství běloruských vzdušných sil

Článek

„Teď se o tom pořád mluví: Protiofenziva, protiofenziva. Dezinformace jsou v každé válce nebezpečné,“ řekl Lukašenko podle běloruské státní tiskové agentury Belta.

„Vzpomeňte si na bitvu u Kurska (1943) nebo na bitvu u Stalingradu (1942–43), kdy jsme nepřítele úspěšně dezinformovali a bitvy vyhráli,“ připomněl přelomová vítězství sovětské armády nad německým wehrmachtem za druhé světové války.

Cichanouská ke zdraví Lukašenka: Je třeba se připravit na jakýkoliv scénář

Zahraniční

Podle Lukašenka žádná ukrajinská protiofenziva nemůže přijít. „Bojovat na frontě v poměru jedna ku pěti, z materiálního i personálního hlediska, je prostě šílenství,“ pokračoval s tím, že ukrajinská vláda chce své občany jen „vyhecovat“, aby pokračovali v odporu a „zatáhli nás do této konfrontace“.

„Vidíme to, je to hned za naší hranicí,“ dodal Lukašenko, jehož země loni poskytla Rusku své území k zahájení agrese proti Ukrajině.

Kyjev avizoval, že ukrajinská protiofenziva začne na jaře, s tím, že čeká na vhodné počasí. Kdy útok spustí, jakou bude mít podobu a v jakém povede směru, je zatím předmětem spekulací.

Ukrajina nenápadně celou dobu vyjednává s Běloruskem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám