Hlavní obsah

Ukrajina nenápadně celou dobu vyjednává s Běloruskem

Kyjev během ruské invaze na Ukrajinu vede tajná jednání s Běloruskem. V pořadu Rizni ljudi to připustil šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Zmínil přitom kontakt, který na žádost ukrajinské tajné služby zprostředkoval kontroverzní ukrajinský poslanec Jevhenij Ševčenko, jenž je blízký běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi.

Foto: Ukrajinské ministerstvo obrany

Generálmajor Kyrylo Budanov, šéf ukrajinské vojenské rozvědky

Článek

„Že z Běloruska už dlouho nic nepřilétlo,“ podle Budanova není samo sebou. Je to výsledek souhrnných aktivit ukrajinské strany, prohlásil.

„Lukašenko, ať se nám to líbí, nebo ne, není idiot. Je prvním, kdo nemá zájem na tom, aby se opakovala situace z 24. února loňského roku (kdy Rusko zahájilo útok na Ukrajinu, mimo jiné z území Běloruska). Ani tehdy se na jeho názor příliš nedalo, ale poučil se,“ tvrdil ukrajinský činitel.

„Zapojili jsme všechny komunikační kanály, které jsme měli. Dokonce i jednoho poslance, ano, je to pravda,“ uvedl v narážce na Ševčenka, kterého dříve kvůli jeho vazbám na Bělorusko vyloučili z vládní strany Služebník lidu.

Rusy budeme zabíjet kdekoliv, prohlásil šéf ukrajinské rozvědky. Moskva běsní

Evropa

Později ale Budanov na přímý dotaz Ševčenka sám jmenoval. „Využíváme jeho komunikaci, jeho styky. Nikdy jsme se tím příliš netajili. Je v tomto procesu poměrně efektivní,“ uzavřel.

Lukašenko: Na Ukrajině je jako ve Francii

Ševčenko v dubnu 2021 letěl do Minsku za Lukašenkem, jindy zase prohlásil, že více než třetina Ukrajinců by si přála mít běloruského vůdce za prezidenta.

Pochvaloval si také zadržení běloruského novináře Ramana Prataseviče na letu Ryanair po vynuceném přistání stroje v Minsku. O den později frakce Služebníka lidu rozhodla o jeho vyloučení.

Pikantní jsou i dřívější prohlášení Lukašenka o Ukrajině, odkud pochází část jeho rodiny. V roce 2020 ji běloruský vůdce přirovnal k Francii. „Ale Ukrajina je oduševnělejší než Francie,“ dodal.

Tehdy také Rusku vytýkal, že původně „bratrský“ přístup k Ukrajině mění na „partnerský“.

Ukrajina stahuje velvyslance z Minsku ke konzultacím. Reaguje na setkání Lukašenka s Pušilinem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám