Hlavní obsah

Cichanouská ke zdraví Lukašenka: Je třeba se připravit na jakýkoliv scénář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská v pondělí uvedla, že je třeba se připravit „na jakýkoli scénář“. Reagovala tak na zvěsti o údajné nemoci autoritářského vůdce země Alexandra Lukašenka. Ten se na veřejnosti neobjevil od vojenských přehlídek v Moskvě a v Minsku 9. května a v neděli chyběl rovněž na ceremonii k poctě státní vlajky, což přiživilo spekulace o jeho zhoršujícím se zdravotním stavu.

Foto: Profimedia.cz

Záběr na ruce Alexandra Lukašenka během přehlídky v Moskvě 9. května

Článek

Minsk spekulace o Lukašenkovi nekomentoval. Běloruská státní média nicméně v pondělí zveřejnila fotografii, která podle ní zachycuje Lukašenkovu návštěvu velitelství letectva a protivzdušné obrany.

Opoziční server Naša Niva si povšiml, že na tomto snímku má Lukašenko ovázanou druhou ruku než v Moskvě, což podle portálu patrně svědčí o tom, že musí být pravidelně napojen na kapačky, a pod Lukašenkovou bundou se rýsují obrysy jakési vesty.

„O zdravotním stavu diktátora Lukašenka koluje mnoho zvěstí. Pro nás to znamená jediné: měli bychom být dobře připraveni na jakýkoli scénář,“ napsala na Twitteru Cichanouská, která kvůli pronásledování běloruskými úřady žije v litevském exilu.

Dodala, že je třeba obrátit Bělorusko na cestu k demokracii a zabránit Rusku, aby se vměšovalo. „Potřebujeme, aby mezinárodní společenství bylo proaktivní a rychlé,“ vyzvala svět.

Osmašedesátiletý Lukašenko, jenž vládne východoevropské zemi tvrdou rukou od roku 1994, se na veřejnosti podle médií neobjevil šest dní. Minulý týden v úterý společně s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a lídry několika dalších postsovětských zemí přihlížel v Moskvě vojenské přehlídce u příležitosti vítězství Sovětského svazu nad nacistickým Německem ve druhé světové válce. Někteří ruští a běloruští novináři poznamenali, že na Rudém náměstí vypadal unaveně.

Jak vážně nemocný je Lukašenko? Spekulace sílí

Evropa

Hospitalizace na klinice, spekuluje se o infarktu

Podle opozičního Euroradia prezidenta v sobotu přijali v prominentním republikovém klinickém centru v Minsku. Večer před kliniku přijela kolona vládních vozů a ulice byla na dvě hodiny uzavřena, uvedl server BNE Intellinews.

To naznačuje, že jde o vážnější nemoc. Zpravodaj serveru Kyiv Post Jason Smart napsal na Twitteru po rozhovorech s disidenty: „Lukašenko měl rozsáhlý infarkt myokardu. Zřejmě byl uveden do umělého spánku.“

I Putin měl být zaskočen tím, jak špatně Lukašenko vypadá.

O zdraví Lukašenka s odvoláním na běloruská opoziční média informoval i ruský list Kommersant. V Rusku se přitom obecně nepíše o zdraví vlastních vůdců ani vůdců spřízněných zemí.

O dobrém zdraví běloruského prezidenta panují pochybnosti od dob pandemie, kdy bylo v roce 2021 na fotografiích vidět, že má na ruce zavedený katetr.

Spekuluje se, že by mohl být částečně ochrnutý a kvůli sankcím nemůže být léčen v zahraničí, ovšem příčina ochrnutí jasná není.

Foto: Tom Little, Reuters

Svjatlana Cichanouská na demokratickém summitu v Kodani

Reklama

Výběr článků

Načítám