Hlavní obsah

Je mi to líto, řekla u soudu žena zatčená po atentátu na ruského blogera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskevský soud v pondělí potvrdil vazbu Darji Trepovové, která je obviněna z terorismu v souvislosti s atentátem na proruského vojenského blogera známého jako Vladlen Tatarskij. Trepovová, kterou zadrželi krátce po incidentu, se proti vazbě dříve odvolala. Před soudem nyní vyjádřila lítost nad tím, co se 2. dubna v kavárně v Petrohradu stalo.

Darja Trepovová obviněná z atentátu na blogera Vladlena Tatarského stanula před soudemVideo: Reuters

 
Článek

„Chci říct, že je mi šíleně líto toho, co se stalo. Každý den se modlím za zdraví obětí,“ uvedla podle zpravodaje agentury TASS před začátkem slyšení Trepovová.

„Soud zvážil odvolání Trepovové a rozhodl ponechat rozhodnutí první instance nezměněné a námitce obhajoby obviněné nevyhovět,“ uvedl ve verdiktu soudce při slyšení, které se z velké části na žádost prokuratury odehrávalo za zavřenými dveřmi. Veřejnost byla podle ruských médií přizvána jen ke čtení rozhodnutí.

Foto: Stringer, Reuters

Novináři si fotí obrazovku s obviněnou, jelikož do soudní síně nebyla média vpuštěna

Nálož v sošce

Prokremelský publicista Tatarskij, vlastním jménem Maxim Fomin, zahynul při explozi v kavárně v Petrohradě letos 2. dubna. Ruské úřady následně zadržely Trepovovou a uvedly, že čin naplánovaly ukrajinské rozvědky.

Šestadvacetiletá Trepovová podle ruských vyšetřovatelů předala Tatarskému v kavárně sošku, která v sobě měla nastraženou výbušninu.

Ruské úřady následně 4. dubna ženu obvinily z terorismu a uvalily na ni vazbu, která tak po pondělním soudním rozhodnutí potrvá nejméně do 2. června.

Kamera zachytila okamžik exploze sošky, při níž zemřel ruský bloger

Válka na Ukrajině

Trepovová je nepravděpodobná atentátnice

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám