Hlavní obsah

Trepovová je nepravděpodobná atentátnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý byla v souvislosti s atentátem na ruského vojenského blogera Vladlena Tatarského obviněna z terorismu 26letá Ruska Darja Trepovová. Její vyjádření i minulost z ní dělají velmi nepravděpodobnou pachatelku. Podle BBC dokonce i ruští vyšetřovatelé pochybují, že věděla o atentátu, a pracují s domněnkou, že sloužila jen jako kurýr. Majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin však dál naznačuje, že šlo o útok na něj. K útoku se navíc přihlásila ruská opoziční skupina Rospartizan.

Podezřelá Darja Trepovová u moskevského souduVideo: Reuters

 
Článek

Ruský vyšetřovací tým v úterý oznámil, že Darja Trepovová, která do petrohradské kavárny přinesla sošku, v níž byla ukrytá výbušnina, je obviněna z „terorismu provedeného organizovanou skupinou s cílem způsobit smrt“. Na dotaz, proč je zatčena, Trepovová odpověděla: „Řekla bych, že kvůli tomu, že jsem byla na místě vraždy Vladlena Tatarského. Přinesla jsem tam sošku, která vybuchla.“ Na otázku, kdo jí sošku předal, řekla: „Mohla bych to říci později?“ Žádnou další roli v atentátu nepřiznala. Není ani jasné, zda věděla, že je v sošce výbušnina.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Podezřelá Darja Trepovová u moskevského soudu

Podle britské stanice BBC ani ruští vyšetřovatelé nevylučují, že to vědět nemusela. Vyvázla sice bez zranění, ale neodešla hned po předání sošky. V kavárně zůstala, jen si sedla o něco dál. Vyšla z ní až po výbuchu jako jedna z posledních. Vyplývá to z analýzy různých videí.

Kamera zachytila okamžik výbuchu v Petrohradu, při kterém zemřel vojenský bloger Tatarskij.Video: Reuters

Trepovová sice při předání busty blogera tvrdila, že je sochařka Nasťa, která už dříve poslala Tatarskému vlastnoručně malovanou pohlednici, ovšem není jasné, jestli vystudovala nějakou vysokou školu. Pracovala v obchodě s dobovými oděvy.

Politicky se výrazněji neprojevovala a nezastávala žádné radikální názory, i když se loni v únoru v den zahájení ruské invaze na Ukrajinu zúčastnila se svým manželem protiválečné demonstrace. Byla odsouzena na deset dní, zřejmě pro neuposlechnutí policejní výzvy k rozchodu.

Podle manžela ji obalamutili

Na demonstraci ji vzal zřejmě její manžel Dmitrij Rylov, který patřil k okrajové opoziční Libertariánské straně Ruska. Ta demonstraci pořádala a uvedla, že Rylov emigroval.

Foto: Investigative Committee Of Russi, Reuters

Darju Trepovovou přivádějí k moskevskému soudu.

Rylov ruské zpravodajské stanici SVTV News řekl, že si nemyslí, že by jeho žena byla do atentátu zapletena: „Je pravda, že nikdo z nás nepodporuje válku na Ukrajině, ale domníváme se, že takové činy jsou neakceptovatelné. Jsem přesvědčen. že moje žena byla podvedena. Na sto procent jsem si jist, že by nikdy s ničím takovým nesouhlasila.“

Podle něj nepochopila pravý důvod, proč bustu blogerovi předala. „Domnívala se, že busta byla potřeba pro nějaké jiné skryté důvody. Moji ženu nastrčili, nikdy by nikoho nezabila.“

Ruský vyšetřovací výbor bez důkazu tvrdí, že za akcí stály ukrajinské tajné služby a podíleli se na ní lidé pracující pro zakázaný protikorupční fond vězněného Alexeje Navalného. Není jasné, proč by měla ukrajinská tajná služba nebo lidé okolo Navalného zabíjet jednoho z ruských vojenských blogerů, jichž jsou desítky. Mají sice miliony lidí, kteří jejich příspěvky sledují, ale skutečný vliv na dění na frontě, natož v zemi, nemají.

Prigožin naznačuje, že šlo o útok na něj

Majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který už dříve řekl, že z útoku nelze obviňovat kyjevskou vládu, ale dál naznačuje, že útok mířil na něj. Dorazil z Bachmutu do Petrohradu a v troskách kavárny Street Food Bar No. 1 poničené výbuchem uctil památku Tatarského. Kavárna Prigožinovi v minulosti patřila, jeho aktuální právní vztah k podniku však není jasný.

Šéf Wagnerovců Prigožin na místě činu v PetrohraduVideo: Reuters

Při té příležitosti Prigožin řekl, že chce, aby se ultranacionalistická skupina Kiber Front Z, které poskytl kavárnu k pořádání akce, při níž Tatarskij zemřel, změnila v hnutí: „Kiber Front Z má bez ohledu na smrt Vladlena Tatarského, na tragédii, která se stala, nový úkol - změnit se ve společenskou organizaci.“ Ta by měla bojovat proti vnějším hrozbám.

Foto: Telegram @vladlentatarskybooks, Reuters

Vladlen Tatarskij na nedatovaném záběru.

Z jeho vyjádření není jasné, zda by mělo mít hnutí i politické ambice, je však zřejmě, že má posílit Prigožinovu pozici na ruské ultranacionalistické scéně. Prigožin dále během večera uvedl, že Wagnerova skupina odvrátila několik hrozeb mířících na jeho skupinu, aniž by upřesnil, z jaké šly strany. Podle Institutu pro studium války (ISW) se Prigožin snaží naznačit, že útok mířil na něj.

K útoku se přihlásil Rospartizan

Bez důkazu se k atentátu na telegramovém kanále ruského, v Kyjevě žijícího novináře Romana Popkova přihlásila ruská opoziční skupina Rospartizan, která se už dříve hlásila k vražednému atentátu na propagandistku Darju Duginovou.

„My jsme zorganizovali a provedli 2. dubna úspěšnou akci proti skupině aktivistů Z a zejména proti známému podporovateli války, válečnému zločinci Maximu Fominovi známému jako Vladlen Tatarskij. Tato akce byla připravena a provedena námi autonomně. Nejsme podporováni ani ve spojení se žádnými zahraničními strukturami, a tím méně s tajnými službami,“ uvedl Popkov. Podle něj je Darja Trepovová nevinná.

Mladou ženu zadrženou kvůli atentátu na ruského blogera obvinili z terorismu

Zahraniční

Výbuch v kavárně v Petrohradu zabil ruského válečného blogera Tatarského

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám