Hlavní obsah

Izraelský premiér vyzval Putina k tlaku na Teherán

Novinky, tur, Právo
MOSKVA

Izraelský premiér Ariel Šaron v pondělí vyzval ruského prezidenta Vladimíra Putina, aby zvážil další dodávky jaderných technologií Íránu. Apeloval rovněž na Moskvu, aby přiměla Teherán k poskytnutí informací o izraelském navigátorovi Ronu Aradovi, který byl v roce 1986 sestřelen nad Libanonem a o němž se předpokládá, že jej od libanonských milicí získal v 90. letech Írán.

Foto: Hana Szotkowská

Nemocnice Šternberk zrekonstruuje svoji porodnici příští rok na přelomu jara a léta

Článek

Šaron přicestoval na třídenní návštěvu Ruska v neděli a jeho pobyt zasáhl i do programu íránského vedení: cestu do Moskvy plánovanou na dnešek na poslední chvíli zrušil šéf íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti Hasan Rouhání.

"Prezident je opravdový přítel Izraele," řekl před rozhovory Šaron na Putinovu adresu. Reagoval tak na Putinův kompliment: "Víme, že Izrael usiluje o mír. Židé si v uplynulých desetiletích mnoho vytrpěli."

Putin slíbil ústupek v OSN

Rusko je coby člen tzv. kvartetu jedním z iniciátorů květnového mírového plánu známého pod názvem cestovní mapa. Moskva zamýšlela předložit tento v podstatě neformální dokument, k němuž se však přihlásil Izrael i palestinské vedení, ke schválení v Radě bezpečnosti OSN.

Izrael ale namítá, že jeho posvěcení na tomto fóru by ve skutečnosti zmařilo uklidňování situace. Zpravodaj izraelského listu Ha´arec z Moskvy napsal, že Putin vyšel Šaronovi v tomto bodě vstříc. "Pokud vám to vadí, nebudeme na tuto věc tlačit," řekl údajně ruský prezident.

Těžká pozice Moskvy

Rusko má sice z doby Sovětského svazu relativně dobré vztahy s arabskými státy, zároveň jej ale vážou ekonomické a sociální vazby k Izraeli - v posledních 20 letech odešlo z postsovětského prostoru do této země okolo miliónu přistěhovalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám