Hlavní obsah

Izrael zajistí vakcínu všem přeživším holocaust na světě

ČTK, Taťána Voců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael zajistí vakcínu proti covidu-19 osobám přeživším holocaust po celém světě. „Je naší kolektivní povinností chránit tuto cennou, ale zranitelnou populaci. Je to náš morální závazek,“ řekla Omer Jankelevičová, ministryně pro záležitosti diaspory.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Amram Cohen dostává očkovací látku proti koronavirům Pfizer ve vakcinačním centru v Jeruzalémě.

Článek

Složitá mezinárodní operace je podle listu The Jerusalem Post teprve v počátcích. Organizací pověřilo ministerstvo dobrovolnický sbor Shalom Corps, který již oslovil několik přepravních společností.

Zapojil se i resort zdravotnictví, který koordinuje spolupráci se společnostmi Pfizer a Moderna. Očkovací kampaň zaměřená na osoby přeživší holocaust má být vedena prostřednictvím vakcinačních center v různých zemích.

Premiant Izrael: I kdybychom vakcínu přeplatili, vyplatilo se to

Koronavirus

Těm, kteří nemohou opustit svůj domov, chtějí Izraelci zajistit mobilní očkovací týmy. Celou operaci včetně vakcíny mají pomoci financovat židovští filantropové z celého světa. „Nebudeme brát ty vakcíny, co jsou objednané pro Izrael. Zajistíme další,“ vysvětlila Jankelevičová.

V očkování proti koronaviru postupuje Izrael nejrychleji na světě a směřuje ke 170 tisícům vakcinovaných denně. Sérum dostala už více než pětina obyvatel devítimilionové země.

Centra drive-in

Důležité složky armády byly přitom očkovány v řádu hodin, údajně ještě před Vánoci. Hladkému průběhu vakcinace pomáhá velmi dobrá organizace a obrovské nasazení. Z hlavního skladu u Tel Avivu se dostávají vakcíny do očkovacích center do několika hodin. To platí i pro drive-in centrum v Haifě na stadionu, které vzniklo z iniciativy zdravotní pojišťovny Maccabi a má deset přístupových cest k 22 očkovacím místům. Pozitivní roli hraje i specifický systém zdravotnictví. Stát poskytuje péči prostřednictvím čtyř pojišťoven, které si navzájem konkurují.

Vakcinace součástí premiérovy kampaně

Jejich financování je určeno počtem klientů, a proto nyní soutěží, kdo bude očkovat rychleji, a tím přesvědčí plátce od konkurence. Přesvědčivé je i nasazení premiéra Benjamina Netanjahua, který s očkováním evidentně spojil svou kampaň před březnovými předčasnými parlamentními volbami.

Foto: Miriam Elster, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dostal druhou dávku vakcíny proti covidu v sobotu na klinice v Ramat Ganu.

Sbírá politické body za to, že rychle vyjednal kontrakty s firmami Pfizer/BioNTech a Moderna a nakoupil velké množství vakcín. Kolik přesně dávek má nyní Izrael k dispozici, odmítá ministerstvo zdravotnictví sdělit, protože jde o „strategickou“ informaci.

Podle médií jsou to čtyři miliony dávek od Pfizer/BioNTechu a dalších šest milionů by měla dodat Moderna. To je dohromady množství pro naočkování zhruba pěti milionů lidí.

Izrael nabídl za vakcínu od Pfizeru a BioNTechu vyšší cenu než ostatní zájemci. Server The Times of Israel napsal, že Izrael za očkovací látky zaplatil miliardu šekelů (6,8 miliardy Kč).

Při náletech na Sýrii zahynulo 23 vojáků a milicionářů, zřejmě útočil Izrael

Blízký a Střední východ

Dvě dávky potřebné k naočkování jednoho Izraelce podle agentury Kan vyjdou na 47 dolarů (tisíc korun). Jedna tak přijde na 23,5 dolaru, což je vyšší cena, než Pfizer avizoval. Český premiér Andrej Babiš řekl, že Izrael dal údajně Pfizeru za jednu dávku vakcíny dvojnásobek toho, co EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám