Hlavní obsah

Itálie vydala zatykač na 13 agentů CIA za únos a mučení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Itálie vydala zatykač na 13 agentů americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Podezřívá je z únosu, neoprávněného zadržování a mučení bývalého milánského imáma. Oznámil to v pátek list Corriere della Sera.

Článek

Imáma (pozn. islámský duchovní) jedné významné milánské mešity Hassana Mustafu Osamu Nasra unesli 17. února 2003 na ulici dvě osoby, které hovořily italsky a předstíraly, že provádějí kontrolu totožnosti.

O uneseného přezdívaného Abú Omar se zajímaly také italské bezpečnostní síly v rámci vyšetřování, které se týkalo mezinárodního terorismu. Údajně měl bojovat v Afghánistánu a Bosně. Do Itálie přijel v roce 1997. Získal tam rovněž status politického uprchlíka.

Mezi podezřelými agenty CIA jsou tři ženy a velitel operace, jenž byl akreditován jako diplomat na americkém konzulátu v Miláně. Zatykač byl vydán na základě žádosti protiteroristické sekce státního zastupitelství.

Únos do Egypta

Únosci údajně odvlekli imáma na americkou vojenskou základnu v Avianu a posléze ho přepravili do Egypta, kde prý byl vyslýchán a mučen. Milánské státní zastupitelství už dvakrát žádalo Egypt o informace o celém případu, avšak bez výsledku.

Zatykače vydala ve čtvrtek soudkyně Chiara Nobiliová. Italští vyšetřovatelé mají podle Corriere della Sera fotografie všech hledaných agentu CIA, včetně podrobností, kde byli ubytovaní; čísla jejich mobilních telefonů, pasů a kreditních karet.

Reklama

Výběr článků

Načítám