Hlavní obsah

Írán zatkl pět agentů kvůli zabití novinářky

BBC, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Kvůli smrtelnému zranění kanadské novinářky íránského původu Zahry Kazemiové během výslechů zatkl Írán pět příslušníků tajných služeb. S odvoláním na prokuraturu to v sobotu uvedla íránská studentská agentura ISNA.

Foto: MIM, o.s.
Článek

Kazemiová byla zatčena v červnu při ilegálním fotografování demonstrace u věznice. Po třech týdnech zemřela, přičemž zvláštní komise sestavená prezidentem Mohammadem Chátamím potvrdila zprvu odmítaný údaj jejího syna, že zemřela na krvácení do mozku způsobené surovým zacházením a proražením lebky.

Nezávisle na této kauze, která ve světě opět upozornila na kontroverzní postup represivního aparátu íránského režimu, Chátamí vyjádřil "znepokojení" nad existencí paralelních struktur uvnitř bezpečnostních složek země. Prezident se obrátil na komisi, jež má dbát na dodržování zákonnosti s tvrzením, že na 60 radikálních politických oponentů režimu bylo zatčeno neoficiálními zpravodajskými důstojníky. Dotyční pak prý byli vezněni v izolaci, psychicky týráni a násilně nuceni k přiznáním domnělých zločinů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám