Hlavní obsah

Írán přiznal, že kanadská novinářka byla ubita

CNN, ČTK, IRNA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Írán přiznal, že kanadská novinářka Zahra Kazemiová, která byla zatčena koncem června v Íránu, zemřela minulý pátek na následky bití při výslechu. Íránský viceprezident Mohammad Alí Abtahí zveřejnil lékařskou zprávu, podle níž skonala na následky krvácení do mozku, způsobené bitím.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Zcela nová vozovka obchvatu o délce 930 metrů byla vybudována za necelý rok a investorem stavby je Plzeňský kraj.

Článek

 Írán dosud tvrdil, že se zdravotní stav čtyřiapadesátileté Kazemiové ve vazbě zhoršil a že zemřela na mrtvici. Příbuzní ale hovořili o bití a kanadský velvyslanec v Teheránu Philip MacKinnon naléhal na vyšetření případu.

Podpořil ho i íránský prezident Mohammad Chátamí, který sestavil komisi. Ta má vyšetřit smrt novinářky, který zemřela dva týdny po zatčení. Syn novinářky trvá na tom, aby bylo její tělo převezeno do Kanady a aby byly do vyšetření případu zapojeny kanadské úřady. Íránci ji chtěli pohřbít v Širázu, což si podle íránské agentury IRNA přála její matka. Vzhledem k vyšetřování však byl pohřeb odložen.

Kazemiová byla zadržena 23. června při fotografování teheránské věznice Evin, kde jsou umístěni političtí vězni a kam byli přiváženi i protestující studenti. Byla obviněna ze špionáže a při výslechu zbita do bezvědomí. Do nemocnice byla přijata s frakturou lebky a pracovníci velvyslanectví ji mohli vidět jen z dálky. Byla údajně v komatu.

Iránská agentura IRNA uvedla, že novinářka ignorovala všechna nařízení, která regulovala práci novinářů. Poté, co dostala akreditaci, přerušila veškeré kontakty s oddělením pro zahraniční tisk a média.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám