Hlavní obsah

Íránští vyšetřovatelé ubili kanadskou novinářku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN / OTTAWA

Čtyřiapadesátiletá kanadská novinářka, zatčená v červnu v Íránu, zemřela na následky zranění, která utrpěla při výslechu. Organizaci Novináři bez hranic o tom v sobotu informoval syn mrtvé.

Foto: Martina Sihelská

Starosta si vyzkoušel jízdu na trakaři.

Článek

Zahra Kazemiová, která byla íránského původu, byla zatčena v Íránu, když fotografovala teheránskou věznici. Byla obviněna ze špionáže a surově zbita do bezvědomí. Do nemocnice byla přijata s frakturou lebky a lékaři ji prohlásili za mrtvou.

Na kanadské ministerstvo zahraničí byl kvůli případu předvolán velvyslanec Íránu v Kanadě. Ottawa v úterý zaslala do Teheránu diplomatickou nótu a žádala vysvětlení okolností zatčení.

Skupina Kanadští novináři pro svobodné vyjadřování tvrdí, že kanadští diplomaté Kazemiovou mohli v nemocnici vidět jen z dálky a že byla zřejmě v bezvědomí. Podle této organizace bylo v Íránu zatčeno šest jiných žurnalistů, kteří byli přítomni protestům.

Související témata:

Výběr článků

Načítám