Hlavní obsah

Írán truchlí za dvojčata Lále a Ladan

Novinky, DPA, ČTK, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Írán prožil noc smutku a modliteb za siamská dvojčata Lále a Ladan, která v úterý zemřela při operaci v Singapuru. Za životy sester se v noci modlily desítky íránských dvojčat. Adoptivní otec obou žen přijal zprávu o smrti s hořkostí a vzdorem. "Když je brali s sebou do Singapuru, věděl jsem, že se zpět vrátí mrtvá těla," řekl Ali Réza Safaian.

Foto: Růžena Písková

Pěvecký sbor Skřivánci zahájil slavnostní koncert v synagoze.

Článek

"Můj bratr, lékař působící v Německu, a já jsme všem říkali, že oddělení dvojčat není možné. Ale nikdo nás neposlouchal," řekl Safaian, jenž je sám lékařem.

Dvojčata však měla poslední kontakt se svou adoptivní rodinou před 18 měsíci. Safaian ukázal videozáznam obou sester jako malých dětí a plakal, když o děvčatech hovořil. "Když jsem je adoptoval, nikdo je nechtěl, ani jejich skuteční rodiče," postěžoval si.

Jeho žena musí brát utišující prostředky, jinak by psychické napětí neunesla.

Život v Íránu se zastavil

Íránská televize v úterý přerušila pravidelný program, aby smutnou zprávu o smrti dvojčat sdělila národu. Život v hlavním městě se doslova zastavil v restauracích, na pracovištích i v domech, když se dopoledne z televizní obrazovky ozvalo oznámení smrti první ze sester, Ladan Bidžaniové. Lále žila jen o 90 minut déle. Jejich starší sestra omdlela, když zprávu o smrti Ladan vyslechla.

Operaci zaplatí prezident

Viceprezident Mohammad Alí Abtahí včerejšek označil za smutný den pro Írán, vyjádřil soustrast rodině zemřelých sester a poděkoval lékařům, kteří se jako vůbec první na světě pokusili oddělit dospělá siamská dvojčata srostlá v oblasti lebky. Prezident Mohammad Chátamí sdělil, že se postará o uhrazení 300 000 dolarů za operaci.

Těla žen se vrátí do Íránu

Těla dvou íránských siamských dvojčat Lále a Ladan budou po nezdařené operace převezena zpět do Íránu v sobotu. Oznámily to ve středu iránské zdroje v Singapuru, kde se operace konala. Sestry zemřely po více než 53hodinové operaci na velkou ztrátu krve. Operace byla pokládána za vysoce riskantní a smrt obou žen lékaři pokládali za přinejmenším možnou.

Spory o dětství

Sestry se narodily v jihoíránské chudé rodině, kde bylo 11 dětí. Adoptoval je íránský lékař Ali Réza Safaian a vychoval je v Teheránu.

O raném dětství dvojčat existují rozporuplné výpovědi. Zatímco pokrevní otec tvrdí, že se o dívky po narození starali američtí lékaři a že dvojčata před adopcí nakrátko v revolučním roce 1979 zmizela, Safaianův syn řekl, že holčičky byly v nemocnici odloženy do koupelny a nemocniční personál se o ně odmítal starat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám