Hlavní obsah

Írán doufá, že mu Rusko oslabí americké sankce

Íránský prezident Ebráhím Raísí tento týden hovořil o užším spojenectvím s Ruskem a popsal, jak se jeho země snaží „neutralizovat“ americké sankce.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Íránský prezident Ebráhím Raísí na tiskové konferenci v Teheránu

Článek

Mohlo by tomu napomoci například zvýšení objemu obchodu s Ruskem z nynějších tří miliard až na deset miliard dolarů. Raísí se minulý týden setkal v Kremlu s prezidentem Vladimirem Putinem. Íránské ekonomice by podle Raísího mohly pomoci lepší obchodní vazby se sousedy. O tom jednal i v Moskvě.

USA kvůli Ukrajině požádaly o svolání Rady bezpečnosti OSN

Evropa

„Vývoz (íránských) zemědělských produktů a dovoz strategických komodit z Ruska, vzhledem k možnosti odstranění cel, patřily mezi diskutované otázky,“ řekl prezident podle britského listu The Daily Mail. Diskutovalo se údajně také o způsobech, jak zlomit vliv dolaru na mezinárodní obchod.

Moskva prý jedná o A-smlouvě i sólo

Jeho vystoupení přišlo po zprávách. že Rusko otevřelo samostatný kanál v jaderných jednáních, a naznačilo, že nabídne zmírnění sankcí výměnou za opětovné zavedení některých omezení íránského jaderného programu. Mnohostranná jednání o plném obnovení platnosti jaderné dohody s Teheránem mezitím ve Vídni váznou na sporech mezi Íránem a USA.

Íránu se nepovedlo umístit na oběžnou dráhu přístroje k výzkumu vesmíru

Věda a školy

Podle americké NBC Spojené státy vědí o ruském návrhu. Věc již vyvolala slovní přestřelky v Kongresu. „Rusko poslalo Íránu tajnou dohodu. Rusko se nyní snaží převzít vedení jednání s Íránem,“ řekl webu Washington Free Beacon republikán Michael McCaul.

Další republikán Mike Gallagher dokonce tvrdil, že americká administrativa v této věci „spolupracuje s Rusy“, což označil za „dvojnásob znepokojivé“.

Reklama

Výběr článků

Načítám