Hlavní obsah

Indie rozbila gang, který verboval mladé kluky do ruské armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indická policie zatkla ve středu čtyři osoby napojené na mezinárodní síť pašeráků lidí, jež pod falešným příslibem lukrativního vzdělání na univerzitách a zaměstnání lákala mladé Indy, kteří měli nakonec skončit v boji proti Ukrajině za Rusko. Indický Ústřední úřad pro vyšetřování (CBI) uvedl, že skupina tímto způsobem zlákala kolem 35 indických mužů.

Foto: Danish Ismail, Reuters

Indická policie. Ilustrační snímek

Článek

Mezi čtyřmi zatčenými v jižních indických státech Kérala a Tamilnádu byli překladatel, člověk zpracovávající víza a letenky a dva hlavní „verbíři“. Vyšetřovatelé kromě zatčených prověřují i další osoby.

Agentura Reuters hovořila s rodinami dvou indických mužů, kteří v boji na Ukrajině za Rusko zemřeli. Muži podle nich očekávali, že v armádě budou pracovat jako „pomocná síla“. Indické ministerstvo zahraničí uvedlo, že případy s Ruskem projednává; Moskva na opakované žádosti novinářů o komentář nereagovala.

Za peníze ze slovenské sbírky bude několik vagonů s dělostřeleckými granáty pro Ukrajinu

Evropa

Indie pod vedením premiéra Naréndry Módího patří mezi země, které neodsoudily Rusko po napadení Ukrajiny, a Moskvu nadále bere jako strategického partnera, udržuje však mnohovrstevnaté vztahy i se Spojenými státy a Británií. Nejlidnatější zemi světa koncem března navštívil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, aby získal podporu pro ukrajinský mírový plán. Indie zdůrazňuje, že k ukončení války je zapotřebí diplomacie a dialog, a vyjádřila ochotu podílet se jako vyjednávač na eventuálních mírových rozhovorech.

Ukrajina nasadí do armády vězně

Zahraniční

Výběr článků

Načítám