Hlavní obsah

Za peníze ze slovenské sbírky bude několik vagonů s dělostřeleckými granáty pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První čtyři miliony eur (100 milionů korun) ze slovenské sbírky na nákup munice pro Ukrajinu půjdou na nákup 2692 dělostřeleckých nábojů od výrobce STV Group. Ve středu to oznámili organizátoři velmi úspěšné sbírky.

Foto: Ivan Vilček, Novinky.cz, Novinky

Sbírka na munici pro Ukrajinu

Článek

Organizátoři oznámili, že za zmíněnou částku nakoupí 122milimetrové dělostřelecké granáty a na Ukrajinu je chtějí dostat do konce léta. Tuto munici vybrali po konzultaci s Ukrajinou, na základě jejich poptávky a na základě konzultace s Českou republikou, která je iniciátorem mezinárodní sbírky na financování munice pro Ukrajinu.

„2692 kusů, to je několik železničních vagonů nebo plně naložených kamionů, které chceme dodat na Ukrajinu,“ uvedl jeden z organizátorů sbírky Fedor Blaščák.

Fico v projevu ke konci války rozjel kritiku EU

Evropa

V nejbližších dnech podepíší organizátoři sbírky třístranné moratorium a pak bude následovat samotný nákup. Česká vláda našla cestu, jak připojit peníze získané formou slovenské sbírky k české mezinárodní iniciativě.

„Tato sbírka navazuje na slovensko-české a česko-slovenské spojenectví a partnerství ve 20. století,“ dodal Blaščák.

Ve středu bylo na účtu sbírky 4 175 743 eur (přes 104 milionů korun), které za 23 dní poslalo 65 563 dárců.

Vláda premiéra Roberta Fica se k české iniciativě nepřidala, sbírku premiér zesměšňoval výrazem, že je to jako „prd do Stromovky“.

Jako prd do Stromovky. Fico se posmívá solidaritě Slováků s Ukrajinou

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám