Hlavní obsah

Indiáni jsou vlastně taky Rusové, rozohnil se politik v ruské TV. Západ se mu posmívá neprávem

Absurdní rozměr ruské rozpínavosti kritizoval minulý týden v televizním pořadu Mjesto vstreči (Místo setkání) bývalý poslanec Státní dumy Boris Naděždin, když kolegům ve studiu ironicky vmetl, že můžou zajít tak daleko, že označí americké indiány za Rusy jen proto, že na kontinent přišli ze Sibiře. Krátký úryvek jeho řeči kolující po sociálních sítích na Západě však sklízí posměch, neboť je vytržen z kontextu a vyznívá, jako by to Naděždin myslel vážně.

Foto: Profimedia.cz

Boris Naděždin

Článek

Úryvky z ruských televizních politických debat jsou na Západě oblíbenou a užitečnou sondou do ruského přemýšlení, které se v mnoha ohledech od toho západního liší. Z úst politiků, historiků, novinářů či vojenských expertů zde často bez zábran zaznívají šílené teorie, bizarní historicko-politické konstrukce či výzvy k bezprecedentnímu násilí. Západní divák pak může poukazovat na to, že ruské hrozby nejsou smyšlené, neboť se k nim sami Rusové v televizi otevřeně hlásí.

V posledních dnech se terčem kritiky i posměchu zároveň stal exposlanec Naděždin za své emotivní vystoupení, v němž prohlásil, že američtí indiáni jsou vlastně také Rusové, neboť přišli z ruské Sibiře. Naděždin to však myslel ironicky, což pochopili další hosté ve studiu, kteří na něj reagovali podrážděné.

Na Západě však jeho vyjádření začalo kolovat bez kontextu, a tak to začal schytávat jako další ruský pomatenec, který hlásá nesmysly.

Zbídačení Evropané budou jíst na Vánoce domácí mazlíčky, věští ruská státní televize v bizarním klipu

Evropa

„A ještě vám něco povím, Anglosasové po staletí utlačovali indiány! A indiáni jsme my, Rusové! Přišli z Ruska,“ hřímal Naděždin v pořadu. „Zeptejte se velkého ruského antropologa Drobyševského (Stanislav Drobyševskij – ruský antropolog z moskevské univerzity - pozn. red.). Indiáni jsou Rusové, indiáni jsou Rusové,“ opakoval dokola. „Přišli z Ruska, žili v Rusku,“ uzavřel.

Toto osekané vyjádření pak na Twitteru sdílel ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko a západní divák neznalý kontextu „měl jasno“. Odsuzující komentáře si vysloužil i v českém twitterovém prostředí.

Naděždin přitom tímto absurdním příměrem vygradoval svou vlastní kritiku ruské propagandy, která lidem vštěpuje, že jakékoliv území, kde lidé mluví rusky, se musí stát součástí Ruské federace. „V Kalifornii je víc lidí, kteří mluví rusky, než v celé Chersonské oblasti,“ vysvětloval kolegům ve studiu, což v úryvku není. Celé Naděždinovo vystoupení je ale nadále přístupné v archivu pořadu na webu ruské televize NTV.

Naděždin vyzýval k zastavení bojů

Právě Naděždin, který byl v minulosti blízkým spolupracovníkem zavražděného politika Borise Němcova, se vyslovuje proti ruské invazi na Ukrajinu. Že netrpí typickým ruským zkresleným pohledem na historii, prokázal letos v dubnu, když prohlásil, že Sovětský svaz okupoval Československo a část východní Evropy.

V září pak zhodnotil situaci na ukrajinské frontě výzvou, aby Rusko ukončilo své „kolonialistické válečné metody“ a začalo jednat o míru. Televizní propagandista Vladimir Solovjov za to Naděždina ve svém pořadu tvrdě kritizoval s tím, že by exposlanec měl být za taková slova zatčen.

Neuvěřitelná debata v ruské televizi: Hosté přiznávají porážku a volají po mírových jednáních

Válka na Ukrajině

Ochota lidí na Západě uvěřit, že by někdo v Rusku skutečně vznášel nárok na americká území jen proto, že původní obyvatelé přišli na kontinent přes Beringův průliv před desítkami tisíc let ze Sibiře, je ale pochopitelná vzhledem k tomu, co vše je možné v ruském televizním vysílání vidět a slyšet.

Nedávno ruská státní televize odvysílala klip, ve kterém oznamuje, že Evropané budou v nadcházejících letech trpět, pojídat své domácí mazlíčky a podobně. Obecně mluví Rusové v televizi během konfliktu o Západu velmi podivně. Na sociálních sítích například koloval ruský klip lákající Evropany do Ruska na levný plyn, krásné ženy a vodku.

Často se ale propagandisté uchýlí přímo k výhrůžkám. V jedné diskusi se rozohnil ruský poslanec Alexej Žuravljov, který navrhoval vyřešit problémy se Západem čerstvě otestovanou raketou Sarmat. Režie pak zareagovala grafikou s odhadovanou délkou letu rakety do tří evropských metropolí.

Stejná mluvící hlava vyhrožovala zabitím i německým novinářům z Bildu, kteří si v jedné z reportáží stěžovali, že jejich korespondenta nazývají Rusové ve vysílání nacistou.

V Paříži je sarmat za 200 sekund. Ruský poslanec by chtěl střílet na evropské metropole

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám