Hlavní obsah

Havárie amerického vrtulníku v Sýrii: 22 zraněných vojáků, z toho deset vážně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaadvacet amerických vojáků se zranilo o víkendu při havárii vrtulníku na severovýchodě Sýrie. Podle agentury Reuters deset z nich bylo převezeno na ošetření do zdravotnického zařízení s vyšší úrovní péče mimo zmíněný region.

Foto: Profimedia.cz

Americká hlídka u obrněného transportéru na předměstí syrského Rumajlánu v severovýchodní provincii Hasaká

Článek

Velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM) podle Reuters v pondělí uvedlo, že z oblasti incidentu nebyla hlášena žádná nepřátelská palba a že příčina havárie se vyšetřuje.

Agentura s odvoláním na CENTCOM uvedla, že deset vojáků bylo kvůli svým zraněním transportováno do zdravotnického zařízení s vyšší úrovní péče, které se nachází mimo region.

V Sýrii je v současnosti nasazeno asi 900 příslušníků americké armády, většina na východě země v rámci mise bojující proti zbývajícím ozbrojencům teroristického Islámského státu (IS). V posledních letech na severovýchodě země na Američany opakovaně cílí milice podporované Íránem.

Foto: Profimedia.cz

Americký voják hlídkuje společně s příslušníkem Syrských demokratických sil v severovýchodní Sýrii

V březnu při střetech s nimi přišel o život jeden americký kontraktor a bylo zraněno 25 příslušníků americké armády.

Americké jednotky byly poprvé rozmístěny v Sýrii za vlády prezidenta Baracka Obamy během operací proti IS, kdy bojovaly po boku Kurdy vedených Syrských demokratických sil.

IS je nyní jen zlomkem toho uskupení, které v rámci chalífátu vyhlášeného v roce 2014 ovládalo třetinu Sýrie a Iráku. Stovky jeho bojovníků ale stále operují v pouštních oblastech, které ani koalice vedená USA, ani syrská armáda s podporou Ruska nemají pod kontrolou. Podle expertů stále představují poměrně významné nebezpečí pro celý region.

Tisíce dalších ozbrojenců IS pak Kurdy vedené Syrské demokratické síly drží ve vazebních táborech na syrském území.

Liga arabských států znovu přijme Sýrii. Kvůli normalizaci vztahů s Asadem

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám