Hlavní obsah

Gayové a lesbičky jsou proočkovanější než heterosexuálové, zjistila americká studie

Studie amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) ukázala, že 85,4 procenta homosexuální dospělé populace dostala aspoň jednu dávku vakcíny proti covidu. U heterosexuálů je to 76,3 procenta. Gayové a lesbičky jsou navíc také více znepokojení covidovou situací a více věří v bezpečnost a účinnost vakcín.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Naopak bisexuálové a transgender lidé jsou na tom s proočkovaností podobně jako heterosexuálové.

Z hlediska rasy/etnicity mají největší podíl na proočkovanosti bílí gay muži, u kterých je na 94,1 procenta. Nejméně očkovaných je u černých lesbických žen, kde je proočkovanost na 57,9 procenta.

Situace se vymyká kontrole, řekl starosta Ottawy

Zahraniční

Tento rozdíl je podle spoluautorky studie, doktorky A.D. McNaghtenové, alarmující.

„Víme, že prevalence určitých zdravotních stavů spojených se závažným onemocněním covid-19, jako je rakovina, kouření a obezita, je vyšší u LGBT populace a že přístup ke zdravotní péči je pro některé lidi z LGBT komunity i nadále problémem,“ řekla McNaghtenová americké televizi ABC.

Dodala, že jsou zapotřebí další studie, aby se zjistilo, proč existují rozdíly podle pohlaví a rasy nebo etnické příslušnosti mezi homosexuály.

O Novavax má zájem 7000 lidí

Koronavirus

„Další výzkum by mohl pomoci určit, zda tyto rozdíly souvisejí se socioekonomickými problémy nebo problémy s přístupem ke zdravotní péči a zda existují faktory ovlivňující postoj k vakcíně v rámci konkrétních skupin,“ řekla.

Gayové a lesbičky jsou podle zjištění studie také více než heterosexuálové znepokojení covidovou situací a více věří v bezpečnost a účinnost vakcín.

Reklama

Výběr článků

Načítám