Hlavní obsah

O Novavax má zájem 7000 lidí

Do pátečního poledne se přihlásilo zhruba 6930 zájemců starších 18 let na očkování proteinovou vakcínou společnosti Novavax, jejíž část se vyrábí i v Česku. Právu to řekl mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka. Předregistrace je možná od 1. února.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Vakcína Novavax (ilustrační foto)

Článek

Očkování touto vakcínou tradičního typu má začít už koncem února a ministerstvo zdravotnictví si od ní slibuje, že přesvědčí i některé „odpírače“ očkování. Zejména ty, kteří mají výhrady k mRNA vakcínám od Pfizeru nebo Moderny.

K očkování Novavaxem se registrovaly první tisíce lidí

Koronavirus

Podle odhadů resortu může americká vakcína oslovit stovky tisíc dosud neočkovaných.

Jako posilující dávka se zatím podávat nemůže, nebyla pro takové použití schválena. Ministerstvo mapuje, jaký je o vakcínu od Novavaxu zájem. Podle toho pak rozdělí vakcíny do krajů a určí očkovací místa.

Konec certifikátů: Neočkovaní se můžou vrátit do restaurací i na akce

Domácí

Zájem o očkování v ČR klesá, je nejnižší od začátku vakcinace. Tento týden podali zdravotníci denně kolem 25 tisíc dávek. Ovšem jen asi 1500 z nich dostali lidé, kteří dosud očkovaní nebyli a přišli na první dávku. V provozu je přitom stále více než pět stovek očkovacích míst.

Plně naočkováno je v Česku přes 63 procent obyvatel, asi 6,8 milionu lidí. Posilující dávku dostala víc než polovina z nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám