Hlavní obsah

„Cirkus Zelenskyj brzy u vás,“ žertuje francouzská televize. Velvyslanec žádá omluvu za cynismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O bezprecedentní skandál se postarala televizní stanice RTL France, když odvysílala satirický pořad, v němž známý francouzský humorista a imitátor celebrit Laurent Gerra přirovnal nedávné turné ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského po Evropě k „cirkusu“.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj při setkání v Elysejském paláci.

Článek

Ukrajinský velvyslanec v Paříži Vadym Omelčenko se podle serveru LaDepeche.fr ostře ohradil a požaduje omluvu.

Moderátorka začala pořad připomínkou, že předchozí den (15. května) byl Zelenskyj „se svým šapitó“ u francouzského kolegy Emmanuela Macrona v Elysejském paláci. Nato si vzal slovo Gerra a za zvuků cirkusové hudby a smíchu ostatních účastníků vysílání vyvolávacím hlasem oznamoval, že „cirkus Zelenskyj je se svým zvěřincem na turné po celé Evropě“.

RTL France nakonec kontroverzní úryvek umístila na svůj twitterový účet a opatřila jej textem „Cirkus Zelenskyj brzy u vás!“.

Omelčenko to označil za „cynismus a netaktnost“ ze strany lidí spřátelené země. „Žádná empatie, žádná odpovědnost. Požaduji omluvu vůči mému prezidentovi a mému lidu, který trpí a bojuje za svou svobodu, ale i za vaši svobodu a za možnost užívat si nerušeného života,“ reagoval ukrajinský velvyslanec na televizní pořad.

Zelenskyj minulý týden navštívil Itálii, Německo, Francii a Británii s cílem získat další pomoc od těchto zemí pro boj s ruskými invazními jednotkami.

Macron přislíbil Ukrajině desítky obrněnců

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám