Hlavní obsah

Francouzská matka poskytla eutanázii trpícímu synovi

Novinky, Jaroslav Zbožínek, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Nová debata o eutanázii vypukla ve Francii poté, co v pátek zemřel v Berck-sur-Mer na severu země 21letý Vincent Humbert, jemuž matka podala v nemocnici smrtící substanci ve snaze ukončit synovo utrpení. Humbert měl před 3 lety těžkou dopravní nehodu, po níž zůstal ochrnutý, téměř oslepl a nemohl ani pořádně mluvit. Od té doby byl v péči lékařů.

Foto: ZOO Ostrava

Účastníci vědomostní soutěže

Článek

Vzhledem k mizivým vyhlídkám na uzdravení matka vyhověla synovu přání a ve středu mu přimíchala do infúzní tekutiny jedovatou látku. Jeden z lékařů její počínání zpozoroval a okamžitě zasáhl, pacient však upadl do komatu, z něhož se již neprobral. Osmačtyřicetiletá žena byla zatčena pro pokus o vraždu.

Ministr: matka může být hrdá

Ministr spravedlnosti Dominique Perben vyzval justiční orgány, aby při posuzování případu postupovaly s "co největší lidskostí".

Pochopení vyjádřil i ministr sociálních věcí Francois Fillon, jenž se vyslovil pro změnu zákonodárství, které eutanázii zatím nepřipouští. "Jako člen vlády nemohu podporovat porušování zákonů, ale matka může být hrdá na to, že dala podnět k nové debatě na toto téma," řekl Fillon.

Žádost o eutanázii prezident zamítl

Nešťastná žena se již loni v prosinci obrátila na prezidenta Jacquesa Chiraka, aby jí umožnil zbavit syna utrpení. Na doporučení ministerstva zdravotnictví i vzhledem k platným zákonům však byla její žádost odmítnuta.

Ve Francii nedávno vyšla Vincentova kniha nazvaná "Žádám o právo zemřít". Vincent Humbert ji napsal tak, že pravým palcem, což je jediný kousek těla, s nímž byl schopen hýbat, ukazoval na písmenka, jež chtěl použít.  

Eutanázie je v současnosti povolena pouze v Nizozemsku a Belgii.

Anketa

Měla podle vás matka Vincenta Humberta morální právo poskytnout synovi eutanázii, i když to zákon nedovoluje?
ano, zbavila ho utrpení
92,4 %
ne, je to vražda
7,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 211 čtenářů.
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám