Hlavní obsah

Francie vytváří koalici zemí ochotných vyslat vojáky na Ukrajinu, tvrdí poslanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie vytváří koalici zemí ochotných vyslat na Ukrajinu své vojáky, tvrdí ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko. Podle něj by toto uskupení mělo vedle země galského kohouta zahrnovat Polsko a pobaltské státy, přičemž hledání dalších evropských účastníků mise pokračuje.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko

Článek

Hončarenko to uvedl v rozhovoru pro deník Kyiv Post poté, co nedávno navštívil Paříž jako předseda migračního výboru Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Podle něj francouzský prezident Emmanuel Macron „odstranil tabu z tohoto tématu a posunul hranice možné podpory Ukrajiny“, když koncem února vyslání západních vojáků do země čelící ruské agresi nevyloučil.

Poslanec připustil, že se mnoho politiků takového kroku bojí, protože jde o zcela novou diskusi. „Všechno ale vždy začíná jednou zemí,“ zdůraznil Hončarenko s tím, že vše je „už v procesu naplňování“.

„Čím více, tím lépe“

Pokud jde o západní jednotky na území Ukrajiny, „čím více, tím lépe“, zdůraznil dále poslanec. Nemůže prý potvrdit, že by už běžely vážné rozhovory o rozmístění francouzských jednotek podél řeky Dněpr, zvažované scénáře jsou podle něj jen hypotetické.

„Skutečně“ se ale diskutuje o nasazení západní policejní mise podél hranic Ukrajiny s Běloruskem. To by umožnilo uvolnit ukrajinské jednotky z tohoto směru a posílit jimi východní a jižní část frontové linie, řekl Hončarenko.

Následná fáze by podle něj ale mohla zahrnovat přímé zapojení zahraničního vojenského kontingentu do bojových akcí. „I když to v současné době nemusí být proveditelné, současná iniciativa nás na tuto trajektorii nasměruje,“ uvedl.

Budeme mobilizovat méně vojáků, než jsme předpokládali, ujistil Syrskij

Zahraniční

Připustil, že pokud jde o rozmístění západních jednotek na území země, která je v totální válce s jaderným státem, je to „velmi závažné rozhodnutí, které bude mít velmi vážné důsledky“.

Hončarenko vysvětlil, že francouzský prezident má ústavní pravomoc rozhodnout o vyslání vojáků své země na Ukrajinu. „Francouzskou vládu sestavuje Macron a ten má v parlamentu většinu,“ řekl poslanec.

Připustil, že mezi francouzskými poslanci existují různé názory v závislosti na jejich politické příslušnosti. Například krajní levice a krajní pravice nepodporují vyslání vojáků na Ukrajinu, a to ani pro účely výcviku. „To je důvod, proč Macron podepsal bezpečnostní dohodu s Ukrajinou, která nevyžaduje ratifikaci v parlamentu,“ dodal Hončarenko.

Zmijivská elektrárna u Charkova je zcela zničená

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám