Hlavní obsah

Budeme mobilizovat méně vojáků, než jsme předpokládali, ujistil Syrskij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda bude muset pro udržení bojeschopnosti a zajištění rotace jednotek mobilizovat podstatně méně vojáků, než se očekávalo. Podle vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil Oleksandra Syrského není zapotřebí původně předpokládaných až půl milionu nových lidí, přestože Rusko zesílilo útoky na tisícikilometrové frontové linii.

Foto: Profimedia.cz

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskij

Článek

Syrskyj to prohlásil v rozhovoru pro tiskovou agenturu Ukrinform s tím, že po prověrce interních zdrojů byl počet vojáků zvažovaných k mobilizaci „výrazně snížen“. Nové konkrétní číslo ale neuvedl.

„Očekáváme, že budeme mít dostatek lidí schopných bránit vlast. Mluvíme nejen o mobilizovaných, ale také o dobrovolnících,“ řekl Syrskyj, jenž v čele ukrajinské armády stanul letos v únoru. „Musíme vzít v úvahu skutečnost, že lidé nejsou roboti. Jsou fyzicky i psychicky vyčerpaní, zejména v podmínkách bojových akcí,“ dodal.

Občané, kteří po mobilizaci přicházejí do armády, podle něj nejdou ihned na frontu. Až na velmi malé výjimky, například když už má člověk bojové zkušenosti, přichází naprostá většina těchto jedinců do vojenských výcvikových jednotek a středisek.

„Teprve po výcviku mohou být vysláni k doplnění vojenských jednotek, aby obnovili jejich bojeschopnost,“ uvedl Syrskyj.

Agentura Reuters poznamenala, že snahy o mobilizaci narážejí na klesající ochotu Ukrajinců bojovat – mj. i v důsledku přetrvávající korupce a nevybíravého přístupu vůči rekrutům v odvodových střediscích. Parlament už nicméně projednává návrh zákona, který by umožnil povolat do války více lidí.

Rusové od října dobyli na Ukrajině území velké jako Praha

Válka na Ukrajině

Syrskyj v rozhovoru také ujistil, že ukrajinská armáda buduje silné obranné linie na skoro všech místech ohrožovaných ruskou armádou. Varoval zejména, že případný útok na Charkov by byl pro Rusko „fatální chybou“.

Narážel tím na informace, podle nichž by se Rusko ve své očekávané ofenzivě zaměřilo právě na toto město s cílem jej dobýt. „Provádíme širokou škálu prací na opevnění našich pozic, budujeme komplexní systém bariér a plánujeme akce našich jednotek v případě takového útoku,“ řekl Syrskyj.

Připomněl, že Ukrajinci mají zkušenosti z bojů v Charkovské oblasti, kterou v roce 2022 z velké části osvobodili. „Tehdy se ruská fronta výrazně zhroutila. Pokud tam Rusové přitáhnou znova, stane se pro ně Charkov osudným městem,“ zdůraznil šéf ukrajinských ozbrojených sil.

V květnu čekáme novou ruskou ofenzivu. Potřebujeme pomoc hned teď, varoval Zelenskyj

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám