Hlavní obsah

Fico pochválil nového ministra vnitra za čistky v policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) má plnou podporu premiéra Roberta Fica (Směr) při výměnách v policejním sboru. Fico v pondělí navštívil ministerstvo vnitra a setkal se novým ministrem, který okamžitě po nástupu do funkce odvolal policejního ředitele Štefana Hamrana, vyměnil viceprezidenty policejního sboru, dočasně zbavil výkonu státní služby Jána Čurillu a dalších pět policejních vyšetřovatelů, kteří jsou podezřelí ze spáchání trestného činu.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovensku premiér Robert Fico v prezidentském paláci v Bratislavě.

Článek

Fico podle webu dennikn.sk tvrdí, že ze strany nové vlády se nejedná o revanš. „Naší odpovědí na zločiny a zvěrstva, které spáchali čurillovci, Hamran a podobně, nebude revanš, ale věcná rozhodnutí personálního charakteru, která jsou v souladu se zákonem,“ řekl předseda vlády.

„Jsem člověk, který ctí zákon a právní stát. Slovíčko revanš a msta nemám v osobnostní ani personální výbavě,“ uvedl Šutaj Eštok.

Vyšetřovatelé Národní kriminální agentury (NAKA) kolem Čurilly tak momentálně nemohou pracovat. Šest vyšetřovatelů NAKA má přitom od října schválený status chráněného oznamovatele, tudíž podle právníků ministr neměl právo je postavit mimo službu bez souhlasu Úřadu na ochranu oznamovatelů.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (vlevo) a premiér Robert Fico

„Není jim umožněno pracovat. Učiníme všechny kroky, které zákon umožňuje, abychom to zvrátili,“ uvedl právní zástupce vyšetřovatelů Peter Kubina. Podle Kubiny se nový ministr dopustil zneužití pravomocí veřejného činitele, neplatného a nezákonného pokusu zbavit se policistů.

Z rozhodnutí ministra jsou vyšetřovatelé doma a byl jim snížen plat. Ředitelka Úřadu na ochranu oznamovatelů Zuzana Dlugošová přitom už v pátek potvrdila, že ministru vnitra nedali souhlas na postavení čurillovců mimo službu. Podle zákona je tak rozhodnutí ministra neplatné.

Změna na policejní inspekci

Nový ministr vnitra oznámil, že v nejbližších dnech vymění šéfa policejní inspekce. Místo Petra Juháse chce ministr podle Denníku N dosadit Branislava Zuriana, který za vlády premiéra Petra Pellegriniho (2018-2020) stál v čele NAKA. Zurian čelil stíhání pro podezření z vynášení, ale obvinění ho dvakrát zbavila generální prokuratura.

Fico okamžitě najel na proruskou notu

Zahraniční

Denník N připomíná, že Čurilla se podílel například na případě Očistec, který se týká podezření, že za policejního prezidenta Tibora Gašpara, dnes poslance parlamentu za Směr, byla policie mafiánským stylem zneužívána k politickým cílům.

Z případu Očistec vycházel také případ Soumrak, ve kterém čelili obvinění Fico a exministr vnitra Robert Kaliňák, dnes ministr obrany. „Trestního stíhání je zbavila generální prokuratura,“ dodal Denník N.

„Příště někdo gramotný.“ Slovenská ministryně kultury má ostudu za dopis českému kolegovi

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám