Hlavní obsah

„Příště někdo gramotný.“ Slovenská ministryně kultury má ostudu za dopis českému kolegovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová (kandidátka Slovenské národní strany) napsala při příležitosti 105. výročí vzniku Československa dopis svému českému kolegovi Martinu Baxovi. Kritici podrobili styl dopisu tvrdé kritice. Za gramatickou chybu označili například název republiky uvedený ministryní jako První česko-slovenská republika.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská ministryně kultury Martina Šimkovičová při jmenování Ficovy vlády

Článek

Ve svém dopise zdůraznila roli, kterou ve vzniku nového státu Čechů a Slováků sehrál Tomáš Garrigue Masaryk.

„Nikoliv náhodou se narodil uprostřed našich národů ve městě Hodonín a jistě ne náhodou byli jeho rodiči česká matka Terezie Kropáčková a slovenský otec Jozef Maszárik. S touto predispozicí jeho kolébky, díky jeho talentu, myšlení, vzdělání, diplomacii, tvořivosti, čestnému charakteru a v neposlední řadě nebojácnosti není náhoda, že to byl právě on, kdo naše bratrské národy spojil v jeden samostatný celek,“ napsala Šimkovičová.

Ministryně kultury konstatovala, že nyní už oba národy žijí ve dvou samostatných státech ve vzájemné úctě a respektu.

Nový ministr vnitra provádí čistky ve slovenské policii

Evropa

„Jako představitelka resortu kultury si však dovolím tvrdit, že ve světě kultury nadále žije duch Česko-Slovenska. Pro můj vliv na Ministerstvu kultury Slovenské republiky mám jasnou vizi, která významným způsobem navazuje na charakter Tomáše G. Masaryka,“ uvedla Šimkovičová.

„Pokud se mi povede pro moji vizi získat podporu v mém resortu, velmi ráda ji budu prezentovat u vás, pokud takovou možnost dostanu,“ dodala ministryně kultury.

Dopis prošel „odbornou“ korekturou

Ministryně ve statusu na sociální síti obhajuje psaní názvu První česko-slovenská republika a zdůrazňuje, že její dopis prošel odbornou korekturou a její korektorka jí napsala:

„To jsou přesně ty věci, na nichž se jazykovědci a korektoři zcela neshodnou. Například i ten spojovník by se z hlediska některých psát měl (jako Rakousko-Uhersko, protože jsou to dva celky. Už v období první republiky to psali jednou tak, jednou tak, polemika pokračovala i v dalších desetiletích, a jak vidíme, dodnes rozděluje naši společnost, v případě zájmu vyhledejte spojovníkovou válku, kterou chvíli nazývali také pomlčkovou), ale to těžko vyřešíme v komentářích pod statusem, když to tak dlouho nedokázali vyřešit ani odborníci.“

Člověk není hrozbou přírody, udivuje slovenský ministr životního prostředí

Evropa

Šimkovičová odmítá výtky diskutujících na sociálních sítích, že si dopisem udělala v České republice spíše ostudu.

„Váš předsudek je mylný. Dostala jsem neveřejný srdečný pozdrav od pana ministra České republiky a velmi slušně poděkoval. Tím vám chci vysvětlit, že to, že si uděláme v Česku ostudu, je pouze předsudek. Odhoďme předsudky a počkejme si na oficiální odpověď kabinetu českého ministra kultury,“ dodala ministryně, která omezila diskusi pod svými statusy.

Mezinárodní ostuda

V souvislosti se stylem a nevalnou kvalitou zmíněného dopisu deník Sme konstatuje, že v Praze se po jeho obdržení asi „drží za břicha“ a ministryně si udělala mezinárodní ostudu. Sme radí ministryni, aby příště požádala některé „gramotné lidi“ ze svého ministerstva, aby dopis sousedům napsali oni.

„Na první pohled upoutá, že Masaryk se narodil uprostřed našich národů. Z tvrzení, že jeho rodiče byli jeho rodiče jistě ne náhodou, jde něco jako posvátná hrůza,“ konstatuje Sme.

Bývalý ministr obrany Jaroslav Naď se českému ministrovi za dopis ministryně kultury omluvil.

„Je to nejtrapnější dopis, jaký jsem kdy v celé své dvacetileté kariéře ve státní správě četl. Omlouvám se Vám i občanům České republiky. Shodou nepříjemných okolností se novou ministryní kultury SR stala proruská konspirátorka a šiřitelka dezinformací, která ve své jednoduchosti napsala list, za který by se styděla i moje 12letá dcera,“ uvedl Naď.

„Věřím, že situaci chápete a nezanevřete na Slovensko a Slováky, kteří mají k našim českým a moravským bratrům opravdu blízko,“ dodal exministr obrany.

PŘEHLEDNĚ: Seznam všech vyznamenaných. Nechybí Mašínová, Pithart ani Kubišová

Domácí

Výběr článků

Načítám