Hlavní obsah

Fico prý nemá rád Ukrajinu z osobních důvodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští slovenský premiér Robert Fico v předvolební kampani sliboval, že pokud se dostane k moci, Slovensko nedodá na Ukrajinu „už ani jeden náboj“. Server Politico v této souvislosti upozornil, že Fico nemá rád Ukrajinu z osobních důvodů.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Robert Fico

Článek

Web připomíná, že v roce 2009 vrcholila v Evropě plynová krize a Fico v čele slovenské delegace dorazil do Kyjeva, aby se pokusil obnovit dodávky plynu. „Ukrajinci nechali slovenskou delegaci čekat a jednání se odehrálo až tři hodiny po jejich příletu,“ uvedl web.

Tehdejší ukrajinská premiérka Julija Tymošenková měla Ficovi před novináři vyčítat, že se ve sporu o plyn postavil na stranu Moskvy.

„Byla to pro něj absolutně nepříjemná situace. Fico byl rudý hněvem. Byla to katastrofa. Byl ponížený,“ uvedl webu Politico nejmenovaný vysoký slovenský představitel.

Slováci pak odletěli do Moskvy, kde je Vladimir Putin přivítal ceremonií v jednom z honosných kremelských sálů. „Fico pak začal otevřeně zastávat protiukrajinské postoje,“ řekl slovenský politolog Alexander Duleba.

„Říkal, že nemusíme podporovat Ukrajince, že Ukrajina nás nepotřebuje, že s námi nevedou vážné rozhovory. Je to osobní,“ dodal politolog.

Tymošenková a Putin nakonec vyjednali konec plynové krize, ale trpká pachuť toho, co se odehrálo v Kyjevě, ve Ficovi zůstala. V předvolební kampani Fico řekl, že válka začala už v roce 2014, když „ukrajinští nacisté a fašisté začali zabíjet Rusy na Donbasu a Luhansku“.

Politico připomíná, že Slovensko patřilo za minulé vlády k největším podporovatelům Ukrajiny, když dodalo na Ukrajinu systém protivzdušné ochrany S-300, stíhačky MiG-29, další zbraně a střelivo.

Fico potvrdil nominaci syna Joža Ráže na ministra dopravy

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám