Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Jak Ficova vláda ovlivní vztahy s Českem – Petr Šabata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakým partnerem bude nyní pro Česko nová slovenská vláda vzešlá z předčasných voleb? Asi nejméně vyzpytatelným v třicetileté historii vzájemných skvělých vztahů. Ale výjimečné sousedství nepoškodí, jen zřejmě ztíží některým českým ministrům jednání se slovenskými protějšky.

Foto: Novinky

Petr Šabata

Článek

Nový kabinet vznikne za pár dní na půdorysu stran Směr Roberta Fica, Hlas Petra Pellegriniho (stane se předsedou Národní rady) a Slovenské národní strany Andreje Danka.

Jak premiér Fico, tak ministr zahraničí Juraj Blanár (Směr) určitě zamíří na první zahraniční cestu do Prahy.

Před volbami Fico sliboval „ani náboj pro Ukrajinu“, nesouhlas se sankcemi proti Rusku a mnohem sebevědomější prosazování národních zájmů v EU a NATO, inspirované Viktorem Orbánem. Hlavní postavou takové politiky bude jistě sám premiér, protože Blanár je poslušný straník bez diplomatických zkušeností.

Od slovenské armády asi opravdu nelze očekávat další dodávky zbraní na Ukrajinu. Hlavní důvod je ale ten, že vše, co postradatelného měla, už poslala. Ale slovenští zbrojaři budou nepochybně dodávat zbraně do války proti Rusku dál. Nejen ministr obrany Robert Kaliňák, ale celá strana Směr byla vždy napojená na oligarchy-zbrojaře a komerční dodávky platí buď EU, nebo členské země NATO.

Pokud jde o vystupování Slovenska v Bruselu, vliv na něj nepochybně bude mít změna vládní garnitury v Polsku. Něco jiného by totiž pro Fica bylo, být jedním z trojice (on, Viktor Orbán a premiér regionální velmoci Polska ze strany Právo a spravedlnost), která by byla opravdu schopná hýbat s Bruselem. A něco jiného bude jen stínovat maďarského premiéra.

Petr Fiala nebo Jan Lipavský patrně občas narazí ve snaze ladit se svými slovenskými protějšky noty, ale žádný rozkol se na tomto poli nekoná.

O většině nových slovenských ministrů se dá říct, že jsou méně kompetentní, než je dlouhodobý průměr. Křiklavým příkladem je kandidát na ministra životního prostředí Rudolf Huliak za Slovenskou národní stranu. Ten považuje klimatickou změnu za megapodvod, šíří konspirační teorie a názorovým oponentům vyhrožuje fyzickým násilím. Prezidentka Zuzana Čaputová jeho kandidaturu odmítla. O čem by s Huliakem hovořil ministr životního prostředí Petr Hladík na česko-slovenské schůzce?

Budoucí ministryně kultury za Slovenskou národní stranu Martina Šimkovičová je moderátorkou z dezinformačních kanálů a pro řízení resortu nemá předpoklady. Ministr dopravy Jozef Ráž mladší je na tom jen o málo lépe, stejně tak budoucí ministryně zdravotnictví.

Budoucí kontakty na nejvyšší politické úrovni budou tedy zřejmě o něco obtížnější, ale ne natolik, že by ohrozily výjimečné partnerství dané historií a předivem vztahů na mnoha úrovních.

Ale nedá se teď čekat ani jeho inspirativní rozvíjení.

Související témata:

Výběr článků

Načítám