Hlavní obsah

Evropská unie zpřísní ochranu své vnější hranice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

V reakci na teroristické útoky v Paříži chce Evropská unie lépe chránit své vnější hranice a mít větší přehled o tom, kdo je přechází či přejíždí. Shodli se na tom v pátek na mimořádné schůzce v Bruselu ministři vnitra a spravedlnosti členských zemí unie.

Foto: ČTK

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve (uprostřed) si tiskne ruku s belgickým ministrem vnitra Janem Jambonem (vpravo).

Článek

„Cílem je mít jednoduchý, operativní a výkonný stupeň spolupráce na trvalém základě," řekl novinářům po mimořádně svolaném jednání lucemburský vicepremiér Etienne Schneider. Právě Lucembursko je nyní předsednickou zemí EU. Systém by se podle přijatých závěrů schůzky měl týkat i vnitrostátních letů, uvedl Schneider.

„Některá opatření jsou potřeba ihned a musí být dohodnuta do konce roku," upozornil novináře francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

„Opravdu je potřeba už přijmout a nastavit systémy, kdy mezi sebou členské státy budou sdílet tyto informace," řekl novinářům český ministr vnitra Milan Chovanec. Jeho slovenský kolega Robert Kaliňák nechápe, proč se o jmenné evidenci cestujících musí jednat už řadu let a věc stále blokuje Evropský parlament. „Naši občané si myslí, že takové seznamy se už dávno evidují. Není to tak," podotkl.

Soukromí, nebo bezpečnost

Evropa a europoslanci si podle českého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána musí vybrat, zda za každou cenu chránit soukromí, či spíše život, bezpečnost a svobodu pohybu. „Chceme to druhé a lepší sdílení dat je cena, kterou za to musíme zaplatit," poznamenal.

„Potřebujeme posílit kontrolu vnější hranice," upozornil také Lucemburčan Schneider. „Mluvili jsme o tom dost, nyní musíme začít plnit dohody, nemáme na výběr, je to naše povinnost," řekl. Komise má proto podle přijatých závěrů navrhnout do konce roku změny schengenského kodexu tak, aby umožňovaly také systematickou kontrolu občanů zemí EU a jejich biometrických údajů.

Klíčová je lepší výměna informací

Takzvaná „chytrá hranice”, kterou přijaté závěry několikrát zmiňují, ale bude podle ministra Chovance hudbou vzdálené budoucnosti. Češi však podle něj vítají posun debaty od „kvót na migraci” ke smysluplným opatřením jako je posilování Frontexu, Europolu, vysílání národních specialistů či snaha posunout budování hotspotů pro registraci migrantů především v Řecku tak, aby do EU byli puštěni jen ti, kdo splňují vše, co splňovat mají.

Kaliňák i Chovanec také upozornili, že jen pět zemí EU - a ČR i Slovensko jsou mezi nimi - si vyměňuje informace o možných teroristech či „zahraničních bojovnících" s Europolem. Právě lepší výměna informací, kromě jiného přes schengenský informační systém, je dalším z klíčových bodů, na nichž se v pátek ministři v Bruselu shodli. Eurokomisař pro vnitro Dmitris Avramopulos opět zmínil i nápad na vznik určité celoevropské zpravodajské služby, který ovšem nemá podporu členských států Unie.

Reklama

Související články

Slovinsko a Rakousko uzavírají hranice

Srbsko bylo informováno, že na základě dohody zemí schengenského prostoru volného pohybu budou uzavřeny hranice Rakouska a Slovinska. Zablokování svých hranic...

Rodí se nový mini-Schengen. Bez Česka

Nizozemská vláda jedná interně, ale i s některými spojenci o plánu zavést pasové kontroly na hranicích pěti západoevropských zemí s cílem omezit příval...

Výběr článků

Načítám