Hlavní obsah

Australský premiér nevídanou roztržku s Francií moc neuklidnil: Vaše ponorky se nám nehodí

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Diplomatické vztahy Austrálie s Francií se v posledních dnech bezprecedentně vyostřily. Svým posledním prohlášením k tomu nechtěně přispěl i australský premiér Scott Morrison. Uvedl, že jeho země měla obavy, že konvenční francouzské ponorky nesplní australské potřeby. Proto odstoupil od několikamiliardové dohody s Francií a upřednostnil trilaterální kontrakt na dodávku jaderné ponorky se Spojenými státy a Británií.

Foto: Stringer, Reuters

Australský premiér Scott Morrison během tiskové konference v neděli 5. ledna 2020

Článek

„Chápu, že Francie je zklamaná, ale naše národní zájmy jsou na prvním místě a tuto podmínku nejlépe splňuje trilaterální dohoda, kterou jsem dohodl s prezidentem Joem Bidenem a premiérem Borisem Johnsonem,“ citovala CNN Morrisona.

V neděli Morrison dokonce uvedl, že Austrálie měla z kontraktu s Francií obavy ještě předtím, než od smlouvy odstoupila. „Měli jsme obavy ohledně schopností jejich ponorek, které by nesplnily naše strategické plány, a dali jsme jasně najevo, že se budeme rozhodovat právě na základě naší strategie,“ řekl premiér.

Francie kvůli ztrátě zakázky na ponorky povolává z USA a Austrálie velvyslance

Zahraniční

Pro francouzskou stranu bylo Morrisonovo rozhodnutí odstoupit od kontraktu překvapivé. Vládní mluvčí Gabriel Attal uvedl, že prezident Emmanuel Macron ještě bude telefonicky hovořit se svým americkým protějškem Bidenem o tom, co se bude dít dál.

Francie naštvaně bouchla dveřmi

Situace eskalovala tak, že se Francie rozhodla povolat své velvyslance z Austrálie a Spojených států zpět do vlasti. Krok, který se dá v diplomacii považovat jako bouchnutí dveřmi po hádce.

Naštvaná Čína vyhrožuje: Austrálie se může stát terčem jaderného útoku

Svět

Austrálie se díky paktu dostane jako sedmá země na světě k jaderným ponorkám. Těmi disponují jen Spojené státy (68 ponorek; 14 s jadernými zbraněmi na palubě, 54 na jaderný pohon), Rusko (29; 11, 18), Čína (12; 6, 6), Británie (11; 4, 7), Francie (8; 4,4) a Indie (1; 1, 0).

Ponorky na jaderný pohon mají možnost velmi dlouhého ponoru. Jádro totiž zbaví ponorku potřeby dobíjení baterií či tankování a zajistí dost energie na produkci kyslíku. Kromě toho jádrem poháněné ponorky vykazují pod vodou velkou rychlost a jsou tiché.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám