Hlavní obsah

Známkuje si vlastní úkoly, kritizuje Johnsona bývalý šéf MI5

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rozhodnutí britského premiéra Borise Johnsona neodvolat ministryni vnitra Priti Patelovou, která šikanovala podřízené, se dočkalo kritiky od bývalého šéfa tamní kontrarozvědky Jonathana Evanse. Podle něj by o porušení ministerského kodexu neměl rozhodovat přímo předseda vlády. „To pak vypadá, jako by si známkoval vlastní úkoly,” řekl.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson vyhlašuje lockdown nad Anglií, 31. října 2020

Článek

Evansovo vyjádření přichází pár dní poté, co několikaměsíční vládní vyšetřování dospělo k závěru, že ministryně Priti Patelová šikanovala podřízené. Vedoucí vyšetřování Alex Allan uvedl ve zprávě několik případů nadávání a křičení, což porušuje ministerský etický kodex. Zároveň ale připustil, že šlo možná o „neúmyslné” jednání.

Předseda vlády Johnson ale závěry zprávy odmítl a rozhodl se Patelovou neodvolávat. Podle něj k porušení etického kodexu nedošlo. Allan na jeho rozhodnutí reagoval rezignací s okamžitou platností.

Britská ministryně šikanovala podřízené, Johnson ji podrží

Evropa

Premiérův poradce pro etické standardy Jonathan Evans, který v minulosti vedl britskou kontrarozvědku MI5, se domnívá, že by předseda vlády neměl být tím, kdo rozhoduje o tom, jestli jeho ministři porušili nebo neporušili ministerský kodex.

Větší škála trestů

Evans sedí od roku 2014 ve Sněmovně lordů, kde přesedá parlamentní komisi pro standardy ve veřejném životě. „Rozhodnutí o zahájení vyšetřování je na premiérovi. Rozhodnutí o tom, jaké kroky poté podniknout, je také na premiérovi,” vysvětlil.

Podle něj by se tato pravidla měla změnit. „Takhle to vypadá, jako by si známkoval vlastní úkoly,” kritizoval premiéra. Evans upozorňuje, že není možné, aby si předseda vlády interpretoval ministerský kodex, jak se mu zachce.

Foto: Parlament Spojeného království Velké Británie a Severního Irska

Lord Evans, Baron of Weardale

K odvolání Patelové vyzvala už opoziční Labouristická strana, která se v posledních dnech zabývá pro změnu údajným antisemitským chováním svého bývalého šéfa Jeremyho Corbyna.

Podle Evanse by ale za porušení ministerského kodexu nemusel přijít rovnou vyhazov. „V tuhle chvíli to je binární otázka. Buď se vám nic nestane, nebo musíte rezignovat,” řekl Evans s naznačením, že je potřeba rozšířit možnosti případných trestů.

Kontroverzní ministryně

Obviněním z šikany čelila Patelová od března, kdy na svou funkci rezignoval nejvýše postavený úředník na ministerstvu vnitra Philip Rutnam. Ten se podle svých slov stal obětí „zákeřné a organizované kampaně” jen proto, že upozornil na dlouhodobé špatné zacházení s úředníky.

Jeremy Corbyn zpět mezi labouristy

Evropa

Rutnam tehdy uvedl, že Patelová zesměšňovala své kolegy a vyvolávala konflikty na třech různých odděleních ministerstva. Podle tehdejších tvrzení se jeden nejmenovaný vysoce postavený úředník po jednání s Patelovou zhroutil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám