Hlavní obsah

Jeremy Corbyn zpět mezi labouristy

– Londýn
Právo, Daniel Drake

Bývalý šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn byl přijat zpět do strany. Informovala o tom v úterý britská stanice BBC. Někdejšímu lídrovi opozice bylo na konci října pozastaveno členství kvůli údajnému antisemitismu. Vládnoucí konzervativní strana nejnovější krok opozice odsoudila a vyzvala k vyloučení Corbyna „navždy”.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Bývalý předseda labouristů Jeremy Corbyn

Článek

Corbyn byl ze strany na čas vyhozen kvůli svým komentářům k úřední zprávě, podle níž se labouristé pod jeho vedením nedokázali vypořádat s antisemitismem ve svých řadách. Podle zprávy taková selhání navíc zavinila nezákonné obtěžování a diskriminaci. Corbyn závěry zprávy označil za „zveličené”.

Nyní byl jednasedmdesátiletý politik vrácen zpět do svých funkcí a přijat zpět do strany. Podle BBC zatím není jasné, zda bude čelit dalším sankcím. „Jsem vděčný všem těm tisícům spolustraníků, odborářů a příznivců z celého světa, kteří mi vyjádřili podporu,” uvedl v úterý Corbyn.

Den hanby. Labouristi vyhazují bývalého šéfa Corbyna kvůli antisemitismu

Evropa

Zopakoval, že si přeje, aby byla celá záležitost vyřešena co nejrychleji tak, aby se mohla strana jednou provždy zbavit antisemitismu a spojit se proti „škodlivé vládě konzervativců”.

Konzervativci vyzvali k vyloučení navždy

Nový opoziční lídr Keir Starmer varoval před tím, aby kdokoli antisemitismus ve straně zlehčoval, natož ho nazýval „zveličeným”. O přerušení Corbynova členství sice rozhodl tajemník strany David Evans, Starmer ale jeho rozhodnutí podporoval.

Spolupředsedkyně Konzervativní strany Amanda Millingová v úterý zaslala Starmerovi dopis, ve kterém nejnovější rozhodnutí ohledně Corbyna kritizuje. „Tvrdil jste, že jsou labouristé 'pod novým vedením', ale nyní je čas to dokázat. Pan Corbyn by měl být navždy vyloučen,” napsala.

Kritiku přidalo například Labouristické židovské hnutí, podle kterého se Corbyn za absenci řešení trvajících antisemitských tendencí stále neomluvil. „Jeremy Corbyn není obětí antisemitismu v Labouristické straně. Židovštví členové ano,” stojí v prohlášení. Někteří labourističtí poslanci ale krok chválí. „Vítejte zpět!” napsala například Nadia Whittomeová.

Corbyn a antisemitismus

Corbyn je z problematického postoje vůči Židům obviňován již delší dobu. V roce 2011 například řekl, že je veřejnoprávní stanice BBC neobjektivní při informování o Izraeli. „Tvrzení, že Izrael je demokracie, že má právo na existenci a že má své bezpečnostní obavy, je podle mě zaujaté,“ řekl tehdy. Slova vzbudila velkou kritiku.

Jeremy Corbyn se narodil v roce 1949 v městě Chippenham.Od roku 1983 je poslancem za londýnský obvod severní Islington.Mezi lety 2015 až 2020 vedl Labouristickou stranu.

Jindy se zase sešel s členy teroristické organizace Hamas a označil je za své „přátele”. Za to se vzápětí omluvil. Kritici ale namítají, že se pod jeho vedením ve straně rozšířily antisemitské postoje, kdy se nenávist k židovskému etniku měla skrývat za kritiku Izraele. V roce 2016 zadal Corbyn provést interní kontrolu, která došla k závěru, že stranu žádná forma diskriminace neovládá, byť existují „občasné toxické nálady”.

Komise, která analýzu provedla, navrhla kroky, jak situaci zlepšit. Vedení strany je ale neuskutečnilo. V dubnu tohoto roku unikla interní zpráva, která si kladla za cíl zjistit, proč se Corbynovo vedení stížnostmi o antisemitismu více nezabývalo. Autoři zjistili, že to byli ve skutečnosti Corbynovi kritici, kteří blokovali řešení – ve snaze ho dostat pryč.

Reklama

Výběr článků

Načítám