Hlavní obsah

Zemřela Margaret Thatcherová

Londýn
Aktualizováno

Ve věku nedožitých 88 let zemřela v pondělí bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová. Baronka proslulá přezdívkou Železná lady zemřela ráno po mrtvici, uvedla televize SkyNews. Thatcherová byla nejvýraznější osobou britské politické scény poslední čtvrtiny dvacátého století.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Margaret Thatcherová na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Úmrtí potvrdil s odkazem na děti Thatcherové expremiérčin mluvčí lord Bell. "Mark a Carol Thatcherovi s velkým smutkem oznámili, že jejich matka, baronka Thatcherová dnes ráno po mrtvici poklidně zemřela," uvedl.

„Přišli jsme o významnou vůdkyni, předsedkyni vlády a Britku,“ prohlásil o Thatcherové premiér David Cameron, který kvůli jejímu úmrtí přerušil návštěvu ve Francii. Úmrtí zasáhlo i královnu Alžbětu II.: „Královnu zpráva o skonu baronky Thatcherové zarmoutila. Rodině bude kondolovat soukromě,“ uvedl v prohlášení Buckinghamský palác.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Margaret Thatcherová na snímku z roku 2010

Ministr zahraničí William Hague napsal na Twitter: „Změnila naši zemi navždy a všichni jí za mnohé vděčíme. Jejímu odkazu se málokdo vyrovná. Odpočívej v pokoji, Margaret.“

Thatcherová už před lety utrpěla sérii menších mozkových mrtvic. V posledních letech ji též sužovala Alzheimerova nemoc. Loni v prosinci pak expremiérka podstoupila operaci močového měchýře.

Baronka bude mít slavnostní pohřeb stejné kategorie, jako měla princezna Diana nebo Královna matka v katedrále svatého Pavla i s vojenskými poctami.

Jediná žena v čele britské vlády

Margaret Thatcherová rozená Robertsová byla vůbec první a dosud poslední ženou v čele vlády Velké Británie. Ve funkci byla od května 1979 do listopadu 1990. Spojené království výrazně proměnila v liberální zemi. Poslankyní za konzervativce byla v letech 1959 až 1992, a v čele strany stála od roku 1975, kdy porazila Edwarda Heathe, v jehož vládě byla ministryní školství.

Foto: Profimedia.cz

Margaret Thatcherová na archivním snímku z roku 1975

Předsedkyní vlády se poprvé stala v roce 1979, kdy se země zmítala v hospodářské krizi a vládnoucí labouristé silně ztráceli na svých pozicích. Zavedla tvrdá ekonomická opatření a čelila silným bouřím, zejména hornickým, když nezaměstnanost stoupla na tři milióny. I když čelila kritice i kvůli tomu, že zavlekla Británii do války s Argentinou, osudnou se jí stala nakonec domácí politická scéna, ačkoli premiérka dokázala oslabit do té doby mocné odbory.

Foto: Judita Thomová-Mauerová, ČTK

Tehdejší předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus s bývalou britskou premiérkou Margaret Thatcherovou v roce 1999

Byla zastánkyní liberalismu a monetarismu a měla blízko k Hayekově škole. Nechala zprivatizovat řadu státních podniků. Většinou upřednostňovala nepřímé daně před zvyšováním daně z příjmů. Nutnost získat další peníze do rozpočtu ji ale přivedla k pádu. Doplatila na plán zavést daň z hlavy. Británie tehdy čelila opět masovým demonstracím a protestům v ulicích.

BEZ KOMENTÁŘE: Masové protesty ve Velké Británii proti plánu Thatcherové zavést v roce 1990 daň z hlavy

V roce 1990 Thatcherová raději opustila post předsedkyně konzervativní strany a přenechala post Johnu Majorovi, který ještě dokázal přivést konzervativce k dalšímu volebnímu vítězství.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Margaret Thatcherová s Václavem Havlem v roce 1999

Klíčovou roli hrála v zahraniční politice, když v roce 1982 tvrdě odpověděla na argentinskou invazi na Falklandské ostrovy. Británie ve válce zvítězila.

Margaret Thatcherová vyhlásila válku o Falklandy

Výraznou roli hrála při tlaku na Sovětský svaz. Británie se tehdy těsně přimkla ke Spojeným státům prezidenta Ronalda Reagana. Domluvila ale také předání Hongkongu Číně. Nepodařilo se jí ale vyřešit situaci v Severním Irsku, i když v roce 1985 podepsala Angloirskou dohodu, která přiznala Irské republice právo na společný dohled v Severním Irsku.

Foto: Reuters

Margaret Thatcherová na konferenci konzervativců v roce 1989

Thatcherová zaujímala také tvrdé pozice proti Evropskému hospodářskému společenství, kdy se snažila, aby země dostávala tolik, kolik sama platila, a dokázala prosadit snížení plateb.

Citace Margaret Thatcherové
O politice
"Nebezpečí konsensu spočívá v tom, že se můžete snažit uspokojit lidi a nemít přitom na nic vyhraněný názor... Žádná velká strana nemůže přežít, aniž by stála na pevné víře v to, co chce dělat." (říjen 1968, na konferenci Konzervativní strany)
"Je mi jedno, jak moc moji ministři mluví, pokud udělají to, co řeknu já." (1980)
"Miluji diskusi. Neočekávám od nikoho, že bude jen sedět a souhlasit se mnou." (1980)
"Jsem mimořádně trpělivá, za předpokladu, že nakonec dosáhnu svého." (1989)
"Budete-li se jen snažit být oblíbený, budete vždycky ochoten ke kompromisům o čemkoli a nedosáhnete ničeho." (květen 1989, u příležitosti 10. výročí uvedení do premiérského úřadu)
O válce o Falklandy
"Když polovinu politického života strávíte řešením jednotvárných problémů, jako je životní prostředí, je vzrušující mít pak v rukou skutečnou krizi." (květen 1982)
O odchodu z funkce
"Domov je místo, kam chodíte, když nemáte nic lepšího na práci." (květen 1991, půl roku po odchodu z funkce premiérky)
"Byla to zrada s úsměvem na tváři." (1993, o svých kabinetních kolezích, kteří jí radili, aby odstoupila)
O ženách v mužském světě
"Jakákoli žena, která rozumí problémům chodu domácnosti, bude blíž pochopení problémů chodu země." (1979)
O společnosti
"Nikdo by si ani nevzpomněl na samaritána, kdyby ten měl jen dobré úmysly. Musel mít i peníze." (1986, televizní interview)
"Neexistuje nic takového jako společnost. Existují jednotliví muži a ženy a existují rodiny." (1987)
O Evropské unii
"Chci své peníze zpátky!" (summit ES v Dublinu, 1979)
"... většina problémů, jež svět za mého života zažil, vzešla z kontinentální Evropy a jejich řešení odjinud..." (2002, v knize Umění vládnout)
"Sjednocená Evropa je klasickým utopickým projektem, pomníkem marnivosti intelektuálů, programem, jehož nevyhnutelným údělem je krach..." (2002, v knize Umění vládnout)
O prezidentu Václavu Havlovi
"Během nejtemnějších let stalinského útlaku jste byl inspirací pro váš lid. Ve svých hrách jste odhaloval podvody a nespravedlnost totalitního režimu a vystupoval jste proti nim. Zůstal jste věrný svým zásadám během dlouhých období věznění a nemoci..." (březen 1990)
O prezidentovi Ronaldu Reaganovi
"Nedovedu si představit diplomata, ani dramatika, který by dokázal vylepšit situaci tím, co řekl Reagan Gorbačovovi na ženevském summitu (v roce 1985): ´Dovolte, abych Vám řekl, proč vám nedůvěřujeme.´" (v červnu 2004 na Reaganově pohřbu)
ČTK

Řekli o Thatcherové:

Tajemník konzervativní strany z osmdesátých let Jeffrey Archer: "Měla tak silný charakter, jaký jsem ve svém životě už nikdy neviděl."

Šéf Strany práce Ed Miliband: "Byla výjimečná postava, a i když s ní labouristé nesouhlasili, respektovali ji."

Přední konzervativní poslanec David Davis: "Margaret Thatcherová byla největší z moderních britských premiérů a stála v centru velkých proměn celého světa, ke kterým došlo po pádu Sovětského svazu. Milióny lidí v Británii i na celém světě jí vděčí za svobodu a za kvalitu svého života, k čemuž došlo díky její odvaze a oddanosti principům osobní svobody a odpovědnosti."

Bývalý labouristický ministr vnitra David Blunkett: "Margaret Thatcherová byla respekt vzbuzující protivník, bezpochyby výjimečný vůdce, ve Spojeném království přelomový politik."

Lord Owen, který vedl Sociálně demokratickou stranu existující v letech 1981 - 1987: "Měla značné přednosti v ekonomice a v tom, jak znovudobyla Falkladny, ale její slabinou byly sociální stránky."

Skotský premiér Alex Salmond ji ocenil jako respektovanou premiérku, jejíž postoje definovaly celou politickou generaci: "Bezpochyby se teď obnoví debata o důsledcích tohoto odkazu. Adekvátní reakcí dnes je ale úcta a vyjádření soustrasti rodině."

Bývalý starosta Londýna Ken Livingstone sdělil, že politika baronky Thatcherové byla od základů špatná: "Zavinila současnou bytovou krizi, bankovní krizi, krizi v oblasti sociálních dávek. Byla to její vláda, která raději zařazovala lidi na sociální dávky, než by je registrovala jako nezaměstnané."

Generální tajemník Durhamské asociace horníků David Hopper: "Zničila naši komunitu, naše vesnice a naše lidi."

Šéf politického křídla IRA strany Sinn Fein Gary Adams: "Margaret Thatcherová výrazně ublížila irskému i britskému lidu během doby, kdy byla britskou premiérkou."

Reklama

Výběr článků

Načítám