Hlavní obsah

Země EU se do přijímání uprchlíků podle kvót nehrnou

Zatím jen devět členských zemí Evropské unie v rámci kvót na přerozdělení 160 000 migrantů nabídlo místa pro přijetí celkem 854 uprchlíků. V pátek to řekla mluvčí Evropské komise (EK). Přemístěno dosud bylo jen 86 migrantů, kteří z Itálie odletěli do Švédska a Finska.

Foto: TtTNews Agency, Reuters

Migrant studuje v Malmö mapu.

Článek

Místa pro okamžité přijetí migrantů z Itálie a Řecka podle mluvčí Evropské komise nabídlo jen devět členských zemí. Nejvíce volných kapacit je k dispozici ve Švédsku (300), Finsku (200), Portugalsku (130) a Lucembursku (90).

Padesát míst už nabídlo také Španělsko, čtyřicet Francie a třicet Belgie. Deset migrantů může okamžitě přijmout Německo a čtyři Litva.

Česká republika se zřejmě zatím nevyjádřila. Velká Británie, Dánsko a Irsko se kvůli výjimkám z unijních smluv přerozdělení migrantů neúčastní.

Z Itálie na základě kvót na přerozdělení migrantů v rámci EU odcestovalo zatím jen 38 lidí do Švédska a 48 do Finska, informovala dále mluvčí EK. První let z Říma se uskutečnil 9. října, druhý tuto středu.

„Začátek je nejtěžší”

Nízký počet nabízených míst je podle mluvčí EK pochopitelný, neboť nelze najednou najít kapacity pro desetitisíce lidí. „Jako v každém procesu je začátek vždy nejtěžší,” dodala. Přerozdělení migrantů je prý nicméně „součástí práva EU” a musí se realizovat. Evropská komise podle mluvčí má nástroje, jak plnění prosadit.

Státy unie přes odpor České republiky, Slovenska, Maďarska a Rumunska v září rozhodly kvalifikovanou většinou o přerozdělení 120 000 uprchlíků čekajících v Itálii a Řecku mezi ostatní země EU. Spolu s dobrovolným převzetím 40 000 osob, dohodnutým na jaře, se plán nyní týká 160 000 Syřanů, Eritrejců a Iráčanů, kteří mají velkou šanci v Evropské unii azyl skutečně získat.

Reklama

Výběr článků

Načítám