Hlavní obsah

Zelenskyj a Biden se setkají v Polsku

– Varšava

Už dvakrát navštívil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Polsko při návratu ze svých zahraničních cest. Ani jednou se nejednalo o oficiální návštěvu. Ta proběhne až v druhé polovině února. Zřejmě ve Varšavě či Řešově (Rzeszów) by měl jednat i s americkým prezidentem Joem Bidenem. Ten Polsko navštíví 20. února, uvedl polský server Gazeta Prawna.

Foto: AP

Zelenskyj při setkání s Bidenem v Bílém domě

Článek

Polsko zatím z bezpečnostních důvodů Zelenského návštěvu blíže nekomentovalo. „Mohu jen zopakovat, že budeme na prezidenta Zelenského čekat,“ uvedl krátce mluvčí polského ministerstva zahraničí Łukasz Jasina.

Od 20. do 22. února bude na návštěvě v Polsku americký prezident Biden. Místní diplomacie podle serveru pracuje na tom, aby do země zároveň pozvala co nejvíce představitelů Bukurešťské devítky (B9), kam patří i Česká republika. Tedy zemí, které mají zájem na posílení Severoatlantické aliance na jejím východním křídle. Český premiér Petr Fiala (ODS) ve středu novinářům sdělil, že se jednání zúčastní.

Ohledně Zelenského účasti Gazeta Prawna odkazuje na svůj zdroj v Kyjevě. „Bude to oficiální a plnohodnotná návštěva,“ uvedl zdroj.

Ukrajinci sestřelili nad Kyjevem ruské balony

Válka na Ukrajině

V Polsku se podle serveru rozjede maraton diplomatických jednání. Zelenskyj by měl Bidenovi a polskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi detailně představit ukrajinský desetibodový mírový plán, o kterém se zmínil už v listopadu na summitu G20. Má jít o formu diplomatického nátlaku vůči Rusku.

Ukrajina věří, že není možné zahájit reálně vyjednávání o míru, dokud se opět nezmocní svých území, která okupují Rusové, a to včetně Krymského poloostrova. Zelenskyj také už dříve uvedl, že jakákoli jednání zahájí až s nástupcem ruského lídra Vladimira Putina.

Mírový plán má Ukrajině také poskytnout bezpečnostní záruky a právě Polsko má být jedním z garantů.

V pátek 24. února uběhne rok od chvíle, kdy Rusko zahájilo válku proti Ukrajině. Se Zelenským už se setkal krátce před loňskými Vánocemi. Pro Zelenského to byla první oficiální zahraniční návštěva od vypuknutí války.

Biden přiletí do Polska

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám