Hlavní obsah

Zahalte se, vyzývali francouzští četníci ženy opalující se nahoře bez

Novinky, ČTK, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozdvižení vyvolal incident z minulého týdne, kdy na pláži v jižní Francii místní četníci po stížnosti rekreantů vyzvali tři ženy, aby se oblékly a neopalovaly se „nahoře bez“. Incident vyvolal vlnu kritiky a spojil i francouzské politiky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Místní četnictvo uvedlo, že dvojice jejich členů se snažila pouze uklidnit situaci poté, co si matka dvou dětí, které s ní byly na pláži, stěžovala na tři ženy, které se opalovaly bez vrchního dílu plavek.

Četníci (podle očitých svědků se jednalo o muže a ženu) rekreantkám situaci údajně vysvětlili a požádali je o zahalení, nemělo se ale jednat o nařízení.

Opalování „nahoře bez“ je totiž ve Francii legální. Na několika místech se může pouze omezit, ale to není případ pláže Sainte-Marie-la-Mer, kde se incident odehrál.

Po častější dezinfekci je kůže citlivější na sluneční záření, snáze se tak spálí

Zdraví

Celá událost spojila francouzské politiky. Poslanec vládní strany En Marche Aurélien Taché ji označil za skandální. „Kdy stát přestane dávat občanům, a především ženám, morální kázání? Každý se může oblékat, nebo neoblékat podle svého uvážení,“ řekl. Podobné názory vyjádřili i opoziční poslanci.

Politik pravicové strany Národního sdružení Marine Le Penové Jean Messina celou událost dokonce označil za „ohrožení francouzské kultury“. Podle ministra vnitra Géralda Darmiana byl zásah policistů bezdůvodný. „Svoboda je drahocenným statkem,” napsal na Twitteru.

Opaloval se a tělo z nebe spadlo metr od něj, popsal soused otřeseného Londýňana

Zahraniční

Opalování bez vrchního dílu plavek je ve Francii legální, ale stále méně populární. Podle nedávného průzkumu agentury Ofop se především mladé ženy obávají sexuálního obtěžování i výsměchu kvůli nedokonalé postavě. Jen dvacet procent Francouzek mladších 50 let se pravidelně opaluje nahoře bez. Před deseti lety to bylo 28 procent a v roce 1984 dokonce 43 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám