Hlavní obsah

Záchranný fond eurozóny bude silnější, podle Radičové ale jde o provizorium

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozšíření Evropského fondu finanční stability (EFSF) na 780 miliard eur (19 biliónů korun) v pátek po německém Spolkovém sněmu schválil i senát. Jeho rozšíření týž den odhlasovali i rakouští poslanci. Rozšíření má umožnit poskytovat půjčky zadluženým státům ve výši 440 miliard eur (10,8 biliónu Kč). Slovenská premiérka přesto označila fond za provizorium.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská premiérka Iveta Radičová

Článek

Dolní komora rakouského parlamentu jako čtrnáctá v EU schválila rozšíření Evropského fondu finanční stability (EFSF). Rakousko zvýší své garance do fondu z 12,2 na 21,6 miliardy eur (asi 535 miliard Kč). Tento krok prosazovaný vládní většinou podpořili i opoziční Zelení.

Klíčové bylo ale čtvrteční hlasování Německa, které přispívá do fondu nejvíce, a to částkou 211 miliard eur. [celá zpráva]

Ve stejný den rozšíření fondu schválilo Estonsko a Kypr.

Rozdělené Slovensko 

Slovensko o něm bude teprve hlasovat. "Mechanismus (EFSF) bude v parlamentu od čtvrtého října. Ratifikaci očekávám mezi 11. a 14. říjnem," řekla v pátek slovenská premiérka Iveta Radičová. Současně ale označila záchranný fond eurozóny za provizorní řešení současné dluhové krize.

Podle ní záchranný fond ale není jediným možným řešením dluhových problémů zemí platících eurem. Eurozóna potřebuje nová a přísná pravidla k odvrácení krizí, řekla ve Varšavě na summitu EU a zemí Východního partnerství.

Osud EFSF ve slovenském parlamentu je v současné době nejistý. Druhá nejsilnější vládní strana Svoboda a solidarita dlouhodobě odmítá podpořit úpravu záchranného fondu včetně zvýšení finančních záruk. Bez poslanců SaS nemá zbytek koalice stran pravého středu dostatek hlasů k jeho prosazení. Radičová se ve sněmovně nemůže spoléhat ani na sociálnědemokratickou opozici, která je svůj souhlas ochotná poskytnout jen tehdy, když tak učiní i SaS.

Reklama

Výběr článků

Načítám