Hlavní obsah

Záchranáři začali vyzvedávat trosky airbusu

Novinky, Alžběta Trousilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilské námořnictvo začalo ve čtvrtek z moře vyzvedávat trosky havarovaného letounu Airbus 330, který se v pondělí zřítil do moře asi 1000 kilometrů od brazilského pobřeží. Na palubě zemřelo 228 lidí. Vyšetřovatelé se také snaží rozluštit záhadu rychlosti, jakou letadlo před pádem letělo.

Článek

Letadla a lodě stále pátrají po dalších troskách. Ve čtvrtek začaly helikoptéry první kusy vyzvedávat a přemisťovat je na tři lodě, které na místo v noci připluly. Zatím vyzvedly kus konstrukce velký dva a půl metru čtverečního a také dva plováky.

Záchranáři plochu, na níž pátrají, rozšířili na 770 čtverečních mil. Celkem trosky hledá 11 letadel, dvě helikoptéry a sedm lodí, další dvě na místo míří.

Klíčové je nalezení černých skříněk, ty se ale zřejmě nacházejí na dně, které je v místě havárie hluboké 4300 metrů a velmi členité. Francie by je ráda vyzvedla pomocí speciálních miniponorek, není ale jasné, že se to podaří.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

"Zatím po nich není ani stopy, budeme hledat tak dlouho, jak bude potřeba," citovala agentura Bloomberg brazilského ministra obrany Nelsona Jobima.

Vyšetřovatelé stále nejsou ani o krok blíž rozluštění problému, proč se letadlo zřítilo. Piloti před pádem nevyslali žádnou zprávu, že by měli nějaké problémy. Automatický systém, který vysílá zprávu každé čtyři minuty, informoval naposledy o zkratu v kabině a ztrátě tlaku. Letadlo před pádem prolétalo bouřkou a otázkou je, zda příčinou pádu nebyla příliš nízká rychlost.

Bílý záblesk

Piloti španělských aerolinií Air Comet na trase z Limy do Madridu zahlédli v místě, kde se v pondělí nad Atlantikem ztratil francouzský airbus, bílý záblesk. Za několik sekund prý zmizel. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé také oznámili, že se letadlo zřejmě rozpadlo ještě před pádem, výbuchu ale nic nenasvědčuje, protože v moři se našla skvrna pohonných hmot. Ta by v případě výbuchu a požáru neexistovala. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Letecký snímek zachycuje několikakilometrovou skvrnu leteckého paliva ze zříceného airbusu společnosti Air France.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám