Hlavní obsah

Za vítěze televizní debaty považují Němci Scholze

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Vítězem první televizní debaty tří kandidátů na příštího německého kancléře nebo kancléřku – Armina Lascheta (60) za křesťanskou demokracii (CDU), sociálního demokrata (SPD) Olafa Scholze (63) a Annaleny Baerbockové (40) ze strany Zelených se stal Scholz.

Foto: Michael Kappeler, ČTK/AP

Debata tří kandidátů na post německého kancléře. Vlevo Armin Laschet, uprostřed Annalena Baerbocková a vpravo Olaf Scholz.

Článek

V bleskovém průzkumu agentury Forsa ho tak označila většina dotazovaných - 36 procent. Na druhém místě skončila Baerbocková s 30 procenty a na třetím Laschet s 25 procenty.

Tématy prvního ze tří trojbojů, který odvysílaly v neděli večer soukromé televize RTL a n-tv se staly ochrana klimatu, současná situace v Afghánistánu, daňová politika, pandemie koronaviru a možná povolební spolupráce.

Rozprava o Afghánistánu

Pokud jde o Afghánistán, všichni kandidáti vyzvali k vyvození politických důsledků. Laschet a Scholz prosazovali lepší vybavení bundeswehru, zatímco Baerbocková vyzývala k aktivnější zahraniční politice.

Podle Lascheta je krize v Afghánistánu také selháním vlády vedené jeho CDU, která měla lépe zorganizovat evakuaci místních afghánských spolupracovníků. „Každé rozhodnutí trvalo kabinetu příliš dlouho a v budoucnu to takhle nemůže fungovat," řekl Laschet. Kritizoval SPD a jejího kandidáta Scholze za to, že brání tomu, aby bundeswehr vybavil vojáky ozbrojenými drony.

Nástupce Merkelové stahuje CDU ke dnu

Evropa

Scholze události v Afghánistánu „velmi deprimovaly", avšak němečtí vojáci se nebudou vyhýbat zahraničním misím, aby pomohli zajistit mír a bezpečnost v budoucnu. „Vláda proto musí zajistit, aby byl bundeswehr dobře vybaven,“ dodal.

Baerbocková nevidí problém v Afghánistánu v bundeswehru, ale v nedostatečné politické odpovědnosti. Kritizovala německou vládu za to, že před nástupem Tálibánu k moci nedokázala dostat do bezpečí dostatek místních afghánských spolupracovníků.

V posledních týdnech se podle ní spolková vláda v této otázce stáhla do ústraní.

Zmínila konec spalovacích motorů

Všichni tři kandidáti chtějí podporovat rozšíření obnovitelných zdrojů energie a ochranu klimatu, ale jejich představy se liší v rychlosti a metodách. Laschet a Scholz odmítají jít cestou zákazů, což si vysloužilo kritiku ze strany kandidátky Zelených.

„Nechcete nic zakazovat, protože by to nemuselo dobře dopadnout ve volební kampani," vyčetla jim Baerbocková. Jako jediná se zmínila o takových opatřeních, jako je konec spalovacích motorů.

Merkelová se jasně postavila za chabého Lascheta

Evropa

Scholz zdůraznil, že cesta ke klimaticky neutrálnímu hospodářství vyžaduje čas. Podle Lascheta je třeba okamžitě omezit byrokracii a zrychlit postupy v této oblasti. „Vláda musí méně spoléhat na zákazy a více se spoléhat na inovace,“ podotkl.

Pokud jde o daňovou politiku, Scholz řekl, že chce „lépe vyvážit daňový systém". Lidé v jeho příjmové kategorii by měli platit o něco vyšší daně. Baerbocková, která se navíc zasazovala o zavedení základního přídavku na dítě, souhlasila. Laschet označil návrhy na zvýšení daní za „naprosto hloupé".

Blamáž Německa: Prvním letem z Kábulu přivezlo sedm lidí

Svět

V souvislosti s pandemií koronaviru se všichni tři kandidáti na kancléře vyslovili pro to, aby se Německo vyhnulo obnovení plošných omezení.

Podle Scholze dosáhla proočkovanost takové úrovně, že nový lockdown nelze zavést, s čímž souhlasili i Laschet a Baerbocková. Podle ní je třeba pokročit v očkování a udělat vše pro to, aby školy zůstaly otevřené.

V otázce možné koalice SPD a Zelených se stranou Levice se Scholz a Baerbocková od této partaje distancovali - neboť většina frakce Levice ve Spolkovém sněmu se při hlasování o mandátu bundeswehru k evakuaci z Afghánistánu zdržela hlasování - ale spojenectví zcela nevyloučili.

Laschet vyzval Scholze, aby jednoznačně odmítl spolupráci s Levicí.

SPD v průzkumech nadále posiluje

Ještě před několika týdny byl Laschet považován za jasného nástupce kancléřky Angely Merkelové, která dovedla CDU ke čtyřem po sobě jdoucím volebním vítězstvím a téměř 16 let dominovala německé politice.

Podle posledního průzkumu agentury INSA pro nedělník Bild am Sonntag je však konzervativní blok CDU/CSU s 21 procenty hlasů až na druhém místě.

Sociální demokraté si proti minulému týdnu polepšili o tři procentní body a ve volbách by získali 24 procent hlasů. Zelení mají se 17 procenty stále dobrou pozici pro účast v příští koaliční vládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám