Hlavní obsah

Merkelová se jasně postavila za chabého Lascheta

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová (67) je hluboce přesvědčena, že jejím nástupcem v čele vlády se po zářijových volbách stane Armin Laschet (60). Řekla to v sobotu v berlínském Tempodromu, kde blok konzervativních stran CDU a CSU zahájil závěrečnou fázi volební kampaně.

Foto: Annegret Hilse , Reuters

Angela Merkelová a Armin Laschet se zdraví na sobotním mítinku v Berlíně.

Článek

Merkelová, jež po volbách končí v politice, vyzdvihla zejména osobní kvality Lascheta, jehož osobní preference stejně jako obliba strany v posledních průzkumech klesají.

„V průběhu let jsem Armina Lascheta zažila jako člověka a politika, pro něhož písmeno C v názvu naší strany (německy Christlich Demokratische Union – Křesťanskodemokratická unie, CDU) není jen písmenem, ale je kompasem všeho, co dělal a dělá,“ upozornila Merkelová.

Tři v naději. Souboj o kancléřské křeslo se vyrovnal

Evropa

Dle Lascheta je podle ní „vždy důležité, aby byl v centru pozornosti člověk se svou nedotknutelnou důstojností a aby se mezi lidmi stavěly mosty na základě našeho křesťanského obrazu člověka“, jak dodala.

Kancléřka se držela stranou 

Kancléřka poznamenala, že od doby, kdy na podzim 2018 odstoupila z čela CDU, se do volební kampaně zásadním způsobem nezapojovala – vystoupí ještě jednou.

Projev zakončila výzvou stranickým aktivistům: „Stojí za to bojovat zbývajících 35 dní, každou hodinu, aby CDU a CSU byly ve Spolkovém sněmu silné, každou hodinu, abychom Německo dobře formovali a vedli do dobré budoucnosti – samozřejmě s Arminem La­schetem jako naším příštím spolkovým kancléřem.“

Němečtí sociální demokraté v průzkumech dohánějí CDU/CSU

Zahraniční

Výchozí pozice v závěrečné fázi kampaně není pro CDU/CSU příznivá. Podle posledních průzkumů veřejného mínění nyní konzervativci vedou jen těsně před sociální demokracií (SPD), ačkoli v červnu jejich náskok před tehdy druhými Zelenými činil až devět procent.

Volání po Söderovi v dvojbloku sílí

Ve straně se ozývají hlasy, aby Laschet přepustil kandidaturu Markusi Söderovi (54), oblíbenému a respektovanému bavorskému premiéru a předsedovi CSU. Přitom letos v dubnu stranické špičky daly přednost Laschetovi před Söderem.

Söder v sobotu žádal: „Musíme podpořit našeho kandidáta na kancléře proti mnoha útokům.“

Kritiku Laschetova dosavadního působení naznačil nepřímo – například když zdůraznil, že pro CDU/CSU už není jen otázkou, jak a s kým chce vládnout, ale zda vůbec bude vládnout. „Je to těsné, bude to velmi těsné a každý musí pochopit, že dnes jde opravdu o všechno. (…) Veďme konečně rozumnou volební kampaň a nemluvme o banalitách.“

Reklama

Výběr článků

Načítám