Hlavní obsah

Za otravou Navalného stálo zřejmě ruské vedení, řekl americký ministr Pompeo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Podle amerického ministra zahraničí Mika Pompea existuje „značná pravděpodobnost”, že za otravou kritika Kremlu Alexeje Navalného stálo ruské vedení. Ve čtvrtek o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Pool, Reuters

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo

Článek

„Existuje značná pravděpodobnost, že to (útok na Navalného) pochází od čelných ruských představitelů,” řekl Pompeo v rozhovoru v rozhlasovém pořadu, jehož přepis zveřejnilo ministerstvo zahraničí.

Podle Pompea Spojené státy nadále vyhodnocují, jakou zvolí odpověď: „Uděláme vše pro to, abychom snížili riziko, že se takové věci budou opakovat. „Myslím, že svět dozrál k tomu, aby pochopil, že takto se normální země nechovají. Rusy to přijde draho.”

Navalnyj je v bezvědomí, letadlo s ním muselo nouzově přistát. Otrávili ho, míní mluvčí

Evropa

Navalnyj se léčí v berlínské klinice Charité, kam byl letecky převezen poté, co v 20. srpnu zkolaboval v letadle, jímž se vracel ze Tomsku do Moskvy.Letadlo muselo mimořádně přistát v Omsku, kde byl převezen v bezvědomí do nemocnice. Rusko nakonec umožnilo jeho přepravu na léčení do Německa.

V těle Navalného našli němečtí lékaři stopy po otravě

Evropa

Německá vláda po rozborech armádních specialistů oznámila, že šlo o otravu nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, kterou vyvíjel někdejší Sovětský svaz. Rusko to popírá a uvádí, že mu nebyl předložen žádný důkaz, že byl Navalnyj otráven.

Ministři zahraničí hospodářsky vyspělých zemí sdružených ve skupině G7 v úterý důrazně odsoudili útok na Navalného, který byl podle nich „potvrzenou otravou”.

Reklama

Výběr článků

Načítám