Hlavní obsah

Z planety je hora špíny. Papež varuje lidstvo před sebezničením

Vatikán
Aktualizováno

Papež František ve čtvrtek vydal encykliku o ochraně životního prostředí. Světové představitele jejím prostřednictvím vyzývá, aby „naslouchali nářku Země a pláči chudých“. Bohaté země by se podle hlavy římskokatolické církve měly zříct konzumu a namísto zisku by měly mít na zřeteli především dobro.

Z papežovy encykliky čte metropolita Ioánnes Zeziúlas z PergamonuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Papež vyzval k „rozhodné akci“, „tady a teď“ proti devastaci životního prostředí a globálnímu oteplování klimatu. František jednoznačně podpořil vědce prohlašující, že růst teplot na planetě je z velké části důsledkem průmyslové činnosti člověka.

„Je pravda, že existují i další faktory jako vulkanická činnost, změny oběžné dráhy a zemské osy, sluneční cyklus. Množství vědeckých studií však ukazuje, že za globálním oteplováním v posledních desetiletích jsou většinou koncentrace skleníkových plynů – oxidu uhličitého, metanu, oxidů dusíku a dalších – emitovaných hlavně v důsledku lidské činnosti.”

Moderní svět by se podle papeže měl zříct konzumní kultury a skoncovat s „obstrukčním chováním“ upřednostňujícím zisk před obecným blahem.

Krátkozrakost politiků

Osmasedmdesátiletý papež prohlásil, že „krátkozraká mocenská politika“ ohrožuje dlouhodobější projekty na záchranu životního prostředí. „Vypadá to tak, že mnoho z těch, kdo vlastní více prostředků a mají ekonomickou nebo politickou moc, se stará o maskování problémů nebo tajení jejich symptomů,“ uvedl František.

Papež odmítá argument, že „technologie všechny environmentální problémy vyřeší, stejně jako hlad a chudobu odstraní tržní růst“. Čas na záchranu se podle něj krátí, planeta Země stále víc připomíná „obrovskou horu špíny“.

Opatření, jako jsou emisní povolenky, jsou také jen dočasným řešením, prohlásil papež.

Související téma:

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež František

„Předpovědi o příchodu soudného dne už nelze ironizovat a opovrhovat jimi. Rychlost konzumace, plýtvání a změny životního prostředí zatížily planetu natolik, že náš současný životní styl, sám o sobě neudržitelný, může přivodit jen katastrofy. Musíme se zamyslet nad svojí odpovědností dříve než ti, kdo po nás budou muset snášet strašné důsledky,“ pokračoval František.

Reklama

Výběr článků

Načítám