Hlavní obsah

Vzdát se Krymu a NATO: Putin a Merkelová tajně řešili ukrajinskou krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko a Německo pracovaly v minulých týdnech na tajném plánu, který by měl vyřešit krizi na Ukrajině. Podle listu Independent, který o něm informoval ve čtvrtek, má dva cíle - stabilizovat hranice Ukrajiny a poskytnout zemi finanční pomoc, která by jí zajistila dodávky plynu. Cena však má být vysoká – Ukrajina se má zříci vstupu do NATO a bude uznáno za právoplatné odtržení Krymu a jeho následné připojení k Rusku.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová při jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Deauville

Článek

Zejména poslední bod bude podle Independentu pro některé členy OSN hořkou pilulkou, kterou nebudou příliš ochotni pozřít. Očekává se, že zejména Velká Británie a USA s tím nebudou souhlasit.

O plánu se přestalo jednat po sestřelení malajsijského boeingu. Jak ale říkají zdroje obeznámené s jednáními – „Německý mírový plán je pořád na stole – a je to jediný plán. Jednání zamrzla kvůli katastrofě boeingu, ale očekává se, že se obnoví, jakmile se začne vyšetřovat. Dohodnout se je v zájmu všech,“ řekl zdroj Independentu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Je to dohoda Merkelové. Domlouvala to přímo s Putinem. Potřebuje vyřešit spory, protože není v ničím zájmu mít napětí na Ukrajině. Nikdo nechce další studenou válku,“ dodal zdroj.

Podle zdrojů blízkých vyjednávání má Rusko v první fázi přestat finančně a vojensky podporovat separatistické skupiny působící na východě Ukrajiny výměnou za předání větších pravomocí z Kyjeva do regionu.

Současně s tím ale musí ukrajinský prezident Petro Porošenko deklarovat, že nepožádá o vstup do NATO. Rusko na oplátku nebude blokovat ekonomické dohody Ukrajiny s EU, které byly uzavřeny před pár týdny v rámci přístupových jednání. Rusko přitom mělo zájem, aby se Ukrajina stala součástí bezcelní zóny s Běloruskem a Kazachstánem.

Plyn a kompenzace

Ve druhé fázi bude dojednána dlouhodobá dohoda s Gazpromem o dodávkách plynu pro Ukrajinu, v níž budou stanoveny objemy a ceny. Nyní žádná dohoda o dodávkách plynu neplatí, protože Ukrajina odmítá zaplatit dluh a uznat vyšší ceny. Panují obavy, že nebude mít dost plynu před začátkem zimy.

Rusko také poskytne Ukrajině kompenzace v řádu miliard dolarů za to, že po anexi Krymu si už nebude pronajímat přístav Sevastopol pro svoji Černomořskou flotilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám