Hlavní obsah

Výročí útoku v Bataclanu. Francie si připomíná mrtvé i hrdinské činy přeživších

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie si v sobotu připomíná šest let od teroristických útoků v Paříži. Džihádisté 13. listopadu 2015 v hudebním klubu Bataclan, na fotbalovém stadionu a dalších místech metropole povraždili 130 lidí a na 400 dalších zranili. Francouzi ale nevzpomínají jen na masakr, připomínají si i hrdiny, kteří v kritickou chvíli neváhali riskovat pro ostatní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francie si připomíná šesté výročí masakru v klubu BataclanVideo: Reuters

 
Článek

Jedním z hrdinů tragického večera se stal Didi, člen ostrahy Bataclanu alžírského původu. Když teroristé vyzbrojení samopaly do klubu vtrhli a začali střílet, Didi zachoval klid, počkal až budou útočníci dobíjet zbraně a v mezičase začal vyvádět hosty nouzovým východem. Podle svědků riskoval vlastní život, aby zachránil 400 až 500 lidí, upozornil magazín The Week.

„Nebýt jeho, už bych tu nebyl. To on mi řekl, kudy utéct. Ukázal mi cestu ven,“ vzpomíná přeživší Franck Auffeet.

Didi evakuované lidi odvedl až do bezpečí nedaleké studentské koleje. „Upadl jsem na ulici a hledal brýle, protože bez nich nic nevidím. Všude kolem byla krev a těžce ranění lidé. On mě popadl a křičel, co dělám, že na mě střílejí,“ líčil další zachráněný Emmanuel Domenach rádiu NPR.

Přeživší, kterým Didi v osudný večer zachránil život, se dodnes scházejí a sepsali petici za to, aby mu bylo uděleno nejvyšší francouzské vyznamenání - Řád čestné legie.

Život zachraňující duchapřítomnost prokázal také Daniel Psenny, francouzský reportér, kteří pořídil jediný záznam útoku v Bataclanu.

Když spatřil na ulici muže se střelným poraněním ruky, odtáhl ho do bezpečí a ránu mu zaškrtil. Patrně mu tím zachránil život, připomněl server France 24.

Terorista z Bataclanu na útěku z Paříže stihl dát rozhovor, stěžoval si v něm na policii

Evropa

To návštěvnice Bataclanu jménem Clarisse o tom, že zachránila spoustu životů, zprvu vůbec nevěděla. Jednala instinktivně. Zahnaná do kouta, do části klubu, z níž zdánlivě nebylo úniku, se nevzdala. Na toaletě si všimla okénka u stropu, které šlo rozbít a prolezla na ulici. Ukázala tím cestu dalším lidem.

Otevřené dveře bližním

Pařížanů, kteří během krvavé listopadové noci a po ní neváhali pomáhat bližním, bylo ale nespočetně víc. Svědčí o tom mimo jiné iniciativa Otevřené dveře, která se rozběhla na internetu. Pařížané nabízeli přístřeší lidem, kteří se kvůli útokům, jichž ten večer bylo několik, obávali jet domů.

Zachránil jsi nám život. Přeživší děkují ochránci z Bataclanu

Evropa

Příběhy odvahy, soucitu a laskavosti mnoha lidí z té noci ukazují, že lidskost západní společnosti, která se 13. listopadu 2015 v Paříži stala útokem džihádistů, přežila, konstatoval v této souvislosti The Week.

Šokovaná země

Útoky v pátek 13. listopadu 2015 připravovala skupina několika desítek islámských teroristů. První výbuchy zazněly na fotbalovém stadionu Stade de France na předměstí Paříže, ve čtvrti Saint-Denis, kde zrovna probíhalo přátelské utkání mezi Francií a Německem.

Na seznamech radikálů Islámského státu jsou i tři pachatelé pařížských atentátů

Evropa

Událost zmátla všechny kolem, včetně tehdejšího prezidenta Françoise Hollanda, který také seděl v hledišti.

Foto: Marie Sýkorová, Novinky

Hudební klub Bataclan se otevřel přesně rok po teroristickém útoku.

V následujících minutách výbuchy otřásly dalšími místy různě po Paříži a do hlavního města Francie a mezi její obyvatele přinesly šok a paniku. Největší masakr se odehrál v hudebním klubu Bataclan.

Proces století

V září letošního roku začal ve Francii soud se strůjci útoků přezdívaný proces století. Za atentáty z listopadu 2015 stane před soudem celkem 20 lidí, kteří podle obžaloby mají na svědomí 130 životů a na 350 zraněných.

Nejvíc se pozornost upírá k jedinému přeživšímu z vražedného komanda, které zaútočilo na klub Bataclan. Salah Abdeslam je ve vazbě od roku 2016 a dosud odmítal vypovídat. Rozsudek by měl padnout v květnu příštího roku.

Začíná největší proces v novodobých dějinách Francie. Teroristům hrozí doživotí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám