Hlavní obsah

Výbuch plynu na Slovensku zranil sedm dětí z Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Devět lidí včetně sedmi dětí z Čech bylo v úterý zraněno při výbuchu plynového sporáku, který byl napojený na plynovou lahev na chatě ve slovenské obci Lehota pod Vtáčnikom v okresu Prievidza. Podle slovenských médií na chatě byly ubytovány děti ve věku od 12 do 16 let v doprovodu několika dospělých. Na ambasádu v Bratislavě se zatím nikdo neobrátil, uvedla česká diplomacie.

Foto: Hasiči SR

Výbuch v chatce v obci Lehota pod Vtáčnikom

Článek

Mělo jít o horolezecké soustředění na místní turistické chatě Smrečina. Výbuch na chatě potvrdilo operační středisko hasičského a záchranného sboru v Trenčíně. „Na místo byly vyslány všechny záchranné složky, zasahovalo zde 15 hasičů s šesti kusy techniky z Prievidze a Trenčína. Na místě přistály také dva záchranářské vrtulníky z Banské Bystrice a Bratislavy,“ uvedl web trencinak.sk.

Jan, jeden z pracovníků místního úřadu, který se nacházel v době výbuchu pár set metrů od chaty, popsal počáteční zděšení. Právě k němu a jeho spolupracovníkům přiběhl z chaty vystrašený muž, který neměl signál. Jan ho navedl na místo, odkud mohl zavolat pomoc.

„Po chvíli dorazil správce chaty, policisté, záchranáři a hasiči a začali věc řešit,“ uvedl Jan. On a jeho kolegové sami slyšeli jen obrovský výbuch. „Bylo to jako vystřel z brokovnice, možná ještě silnější. Nevěděli jsme, co se stalo,“ konstatoval pro slovenský deník SME.

V chatě se mělo nacházet celkem 13 osob, z toho deset dětí. „Zraněno mělo být devět osob,“ dodal web. Rozsah zranění zatím není znám. „Objekt byl dvoupodlažní s rozměry šest krát deset metrů. Polovina chaty se měla zřítit,“ konstatoval Marián Petrík, mluvčí hasičů Trenčínského kraje.

Mluvčí záchranářů Alena Krčová uvedla, že mezi zraněnými jsou dva dospělí a sedm dětí. „Dospělí utrpěli lehčí a středně těžká zranění. Detaily ke zdravotnímu stavu dětí vzhledem k jejich věku nemůžeme uvést. Po ošetření na místě byli všichni převezeni do nemocnic v Banské Bystrici, Bratislavě, Bojnicích, Topolčanech a Trenčíně,“ řekla.

Foto: Facebook Air - Transport Europe, letecká záchranná služba

Jeden z vrtulníků, který letěl k výbuchu v horské chatě.

Vrtulník měl s přistáním v blízkosti chaty potíže. Lékaře spustil na místo pomocí palubního navijáku. „Na místě se nacházelo devět zraněných, kteří už byli v péči pozemních záchranářů. Náš lékař si vzal na starost osobu s nejtěžším zraněním. Jedenáctiletá dívka české národnosti utrpěla zranění ve tváři. Po ošetření a přeložení dívky na palubu vrtulníku byla ve stabilizovaném stavu při vědomí převezena do dětské fakultní nemocnice v Banské Bystrici,“ řekla mluvčí leteckých záchranářů Zuzana Turočeková.

Posádka druhého vrtulníku ošetřila 45letou ženu české národnosti se zraněním horní končetiny a několika povrchovými zraněními. „Ve stabilizovaném stavu byla převezena do nemocnice v Banské Bystrici,“ dodala mluvčí.

V kuchyňce by děti nepřežily

Podle svědků měly děti obrovské štěstí, že přežily.

„Vše se mělo seběhnout velmi rychle. Na sporáku v kuchyňce si vařily kakao a plynová lahev byla ve sklepě. Když kakao dovařily, šly za ostatními do společenské místnosti. Najednou se ozvala obrovská rána, která svalila dvě zdi. Celý dům držel jen na dvou zbývajících zdech. Pokud by děti kuchyňku neopustily, pravděpodobně by přišly o život,“ uvedl svědek události webu pluska.sk.

Podzemní výbuch v Johannesburgu roztrhl ulici vejpůl. Jeden mrtvý

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám