Hlavní obsah

Všechno je jinak. Ukrajinské „unesené“ děti jsou v Německu dobrovolně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajina původně považovala 161 dětí, které se podařilo nalézt na německém území, za unesené do Ruska. U většiny z nich se ale potvrdilo, že přicestovaly do Německa dobrovolně jako uprchlíci se svými zákonnými zástupci. Informoval o tom investigativní portál Važnyje istorii, který se dotázal německé policie na upřesnění výroku šéfa ukrajinské policie Ivana Vyhivského.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinské a rumunské děti, které si společně hrají v Bukurešti. Ilustrační foto

Článek

Šéf ukrajinské policie ve středu prohlásil, že díky ukrajinské spolupráci s německými orgány se podařilo nalézt v Německu 161 ukrajinských dětí, které byly hledány jako nuceně vysídlené.

Několik médií z prohlášení vyvodilo, že hledané děti byly původně zavlečeny do Ruska, než se ocitly na německém území. To se ale ve většině případů podařilo vyvrátit, sdělila ve čtvrtek investigativnímu portálu německá policie.

„Jen v několika konkrétních případech jsou známky možného nezákonného převozu dětí nebo nezletilých z okupovaných ukrajinských území na území Ruska nebo do takzvané Doněcké a Luhanské lidové republiky,“ sdělil představitel Oddělení kriminální policie Německa Jakob Bednarz.

Našlo se 161 ukrajinských dětí, které uneslo Rusko. Byly v Německu

Evropa

Děti se podle něj podařilo nalézt tak, že německé orgány porovnaly ukrajinské seznamy dětí, které jsou považovány za unesené, se svými databázemi. Následně se policisté vydali na adresy uvedené v německých databázích, kde promluvili s dětmi a dospělými, kteří je doprovázejí.

Ukrajinské organizace uvádějí, že Rusové za dva roky války proti Ukrajině odvlekli kolem 19,5 tisíce dětí. První dáma Ukrajiny Olena Zelenská koncem ledna uvedla, že pouze 388 se podařilo vrátit. „Tímto tempem bude trvat 50 let, než je vrátíme,“ poznamenala Zelenská podle webu prezidentské kanceláře.

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal loni 17. března kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska zatykač na ruského vůdce Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou.

Rusové stáhli Černomořskou flotilu z Krymu. Před Ukrajinci už ji radši schovávají

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám