Hlavní obsah

Našlo se 161 ukrajinských dětí, které uneslo Rusko. Byly v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ukrajinské policie Ivan Vyhivskyj prohlásil, že se ukrajinským úřadům ve spolupráci s německými kolegy podařilo v Německu nalézt 161 ukrajinských dětí unesených Ruskem. Informuje o tom list Ukrajinska Pravda, podle kterého to Vyhivskyj oznámil při setkání se šéfem Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holgerem Münchem v Berlíně.

Foto: Profimedia.cz

Děti nezvěstných ukrajinských vojáků při demonstraci v Kyjevě. Ilustrační foto

Článek

„Díky naší spolupráci s německými orgány činnými v trestním řízení při dokumentování válečných zločinů Ruské federace, konkrétně deportací a nuceného vysídlení ukrajinských dětí, se podařila zjistit poloha 161 ukrajinských dětí v Německu, které byly hledány jako násilně odvlečené na dočasně okupovaná území nebo deportované do Ruska a Běloruska,“ uvedl v prohlášení Vyhivskyj, na něhož odkazuje list Ukrajinska Pravda.

Jak se do Německa dostaly nebo zda žily v ruských rodinách, Vyhivskyj ani ukrajinská média neuvedli. Stejně tak nejsou známy žádné podrobnosti o jejich věku nebo odkud a jak byly uneseny.

První dáma Ukrajiny Olena Zelenská koncem ledna uvedla, že Ruská federace násilně unesla 19 tisíc ukrajinských dětí, pouze 388 se podařilo vrátit. „Tímto tempem bude trvat 50 let, než je vrátíme,“ poznamenala Zelenská podle webu prezidentské kanceláře.

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal loni 17. března kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území do Ruska zatykač na ruského vůdce Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou.

Katar zprostředkoval vrácení čtyř unesených dětí z Ruska na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám