Hlavní obsah

Volby na Ukrajině byly regulérní, uzná je i Rusko

Kyjev/Moskva

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označili v pondělí ukrajinské volby za demokratické a svobodné. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova je sice provázely četné machinace, ale Moskva je přesto uzná.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Sčítání volebních lístků

Článek

„Volby na Ukrajině proběhly v souladu s demokratickými principy. Úřady byly schopné zorganizovat hlasování na značné části území Ukrajiny,“ řekl šéf pozorovatelské mise OBSE na Ukrajině Kent Hartstedt agentuře Interfax Ukrajina. Dodal, že volby i sčítání hlasů byly dobře zorganizované.

„Jde o významný krok Ukrajiny v její snaze o konsolidaci volebního procesu v souladu s přijatými mezinárodními závazky,” prohlásil Hartstedt.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Dorist Barnettové z Parlamentního shromáždění OBSE docházelo k nesrovnalostem v práci některých volebních komisí, všeobecně ale personál v hlasovacích místnostech fungoval dobře.

Moskva volby uzná

Naopak ruský ministr Lavrov nešetřil kritikou průběhu voleb i kampaně. Přesto Moskva volby uzná: „Ponecháváme stranou mnohé machinace, které se objevily během přípravy k volbám, nátlak na celou řadu kandidátů nebo snahy odstranit z voleb jisté politické síly. Ukrajinský národ se ale vyslovil a Moskva považuje volby za platné.”

Rusko podle Lavrova počítá s tím, že nová sněmovna vytvoří konstruktivní vládu, která nebude posilovat konfrontační nálady ve společnosti ani vůči Moskvě. „Doufáme, že se zaměří na kroky, které je nyní třeba provést ku prospěchu ukrajinského lidu,” prohlásil ruský ministr.

Jde podle něj zejména o řešení sociálních a hospodářských problémů, ale i o naplnění minských dohod z počátku září, které mají uklidnit válečný konflikt na východě země. Naléhavou pozornost by Kyjev měl věnovat i humanitárním problémům Donbasu i mobilizaci úsilí o obnovu tamní ekonomiky a infrastruktury, řekl Lavrov.

Ultranacionalisté propadli

Podle neúplných výsledků hlasování ovládne budoucí ukrajinský parlament silná proevropská většina, zatímco dříve mocné proruské politické síly zůstaly na okraji voličského zájmu.

Vítězem se zřejmě stal tandem dvou volebních formací vedených prezidentem Petrem Porošenkem a premiérem Arsenijem Jaceňukem. V průběžných výsledcích těsně vede nedávno zformovaná Jaceňukova Lidová fronta s 21,9 % hlasů před Blokem Petra Porošenka (21,3 %).

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

V parlamentu však většinu mít nebudou. Budou si muset najít dalšího koaličního partnera. Mohla by jím být Otčina bývalé premiérky Julije Tymošenkové, která se těsně dostala do parlamentu s 5,7 procenta, naopak ultranacionalisté ze Svobody zřejmě nepřekročí pětiprocentní hranici.

Případně by se součástí koalice mohla stát Svépomoc starosty Lvova Andrije Sadového (10,6 procenta). Proruský Opoziční blok má 9,6 procenta, uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na volební komisi.

Reklama

Výběr článků

Načítám